Comisarul european Navracsics Tibor calcă din nou, în picioare, autonomia universitară a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie, depășindu și grav competențele jpeg

Comisarul european Navracsics Tibor calcă din nou, în picioare, autonomia universitară a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie, depășindu-și grav competențele

📁 Istorie recentă
Autor: Ionel Grigorescu
🗓️ 31 ianuarie 2019

Aflat la Cluj-Napoca, în 30 ianuarie 2019, comisarul european responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, Navracsics Tibor, membru al coaliției de guvernământ a premierului Viktor Orban, a acuzat conducerea Universității mureșene că a modificat în mod „nepotrivit” cu două săptămâni înainte de sesiune, modalitatea de examinare a studenților și s-a arătat încrezător că pe calea dialogului se pot rezolva problemele, adăugând însă că întâi partea maghiară trebuie să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește solicitările pe care le are. 

Indiferent de diplomația limbajului folosit de comisarul european și de pretextul că nu are competențe să „sancționeze sau să orienteze” ministerele educației din țările membre, traducerea discursului său este una fără echivoc: presiune realizată, din calitatea sa de comisar european, asupra unei universități care beneficiază de autonomie universitară și asupra unui guvern dintr-o țară membră a Uniunii Europene pentru a forța o decizie urmărită în mod perfid de Budapesta încă din anul 2011: scindarea etnică a fostei Universități de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, actuala UMFST. 

Până la această ora, niciun oficial guvernamental român nu a taxat grava încălcare a competențelor de către comisarul european al FIDESZ, în pofida retoricii binecunoscute a Palatului Victoria care condamnă orice alte gesturi ale oficialilor Uniunii Europene în numele suveranității României. 

De altfel, comisarul european a reamintit faptul că, în urmă cu doi ani, a trimis o scrisoare conducerii ministerului român al educației, să trateze cu atenție deosebită situația universității, Navracsics Tibor nefiind la prima ingerință în politica internă a statului român, în condițiile în care în anul 2017 a procedat într-un mod similar, când a încercat, la fel, să pună presiune asupra decidenților români, în aceeași calitate, pentru soluționarea situației de la universitatea din Târgu Mureș! De altfel, lucrul acesta l-a si recunoscut, senin, în alocuțiunea avută acum în Cluj-Napoca! 

Detalii aici http://www.napocanews.ro

Motivul reaprinderii de către UDMR a scandalului etnic de la Universitatea de Medicină și Farmacie este reprezentat de decizia Senatului universității, în deplină autonomie universitară, de a uniformiza exigențele de evaluare a rezultatelor examenelor studenților, prin asigurarea acelorași subiecte pentru toți studenții, indiferent de limba de predare, română, engleză sau maghiară.

Din rațiuni care nu au fost explicate suficient în spațiul public, o parte dintre profesorii din cadrul UMFST, cu deosebire cei care predau în limba maghiară, s-au opus deciziei Senatului, susținând că nu vor da curs solicitării de realizare a acestor subiecte unice.

Surse din interiorul studenților vorbitori de limbă maghiară susțină că, în trecut, aceștia erau cei mai avantajați de existența unor subiecte diferențiate, obținând note mult mai mari decât cei care studiau în limba română sau engleză.

În consecință, unii profesori s-au prezentat la examenele din luna ianuarie cu propriile subiecte, iar studenții, de bună credință, au susținut examenele respective. Ulterior, rectorul UMFST a reacționat susținând că decizia Senatului cu privire la examinarea unitară nu a fost respectată, susținând oportunitatea anulării examenelor care s-au dat în alte condiții decât cele stabilite.

Această situație a fost exploatată la maximum de politicienii maghiari, în condițiile în care, în seara zilei de vineri, 25 ianuarie 2019, la Târgu Mureș au avut loc proteste ale unor studenți din UMFST, la care au luat parte atât tineri de naționalitate română, cât și maghiară, precum și studenți ai secției cu predare în limba engleză.

Interpretat, în mod fals, ca fiind un protest exclusiv maghiar, momentul a fost exploatat imediat de cei care de mult timp încearcă să dividă etnic universitatea și, pe cale de consecință, să dividă comunitatea locală. În plină campanie pentru congresul UDMR și erijându-se într-un mediator politic al unei false probleme într-un domeniu apolitic, Kelemen Hunor a organizat în cel mai scurt timp o întâlnire cu conducerea UMFST, în prezența prefectului județului, în data de 28 ianuarie, pentru așa-zisa detensionare a situației.

De altfel, ingerința politicului în autonomia universitară și încercarea de speculare a oricăror situații care apar în funcționarea universității pentru scindarea ei a fost prezentată în detaliu de deputatul Marius Pașcan. Acesta a susținut că „poziția exprimată de președintele UDMR a fost confirmată în dialogul cu studenții maghiari și de către prof. univ. dr. Szabo Bela, vădind din nou imixtiunea politicului în activitatea UMFST. Iată în rezumat ce le-a transmis acesta studenților protestatari: Am discutat azi, susținuți de partea politică, și am încercat să obținem, pe lângă cererile referitoare la examinare, și crearea departamentului în limba maghiară, însă acest lucru ne este deocamdată amânat, pe motiv că nu există legislație, un model și organigrama acestui departament și că trebuie puse la punct multe detalii organizatorice și aprobate multe chestii. Eu însă rămân optimist și sper ca în viitor sa avem un departament în limba maghiară la UMFST. Am vorbit despre denumirea UMF și dacă acesteia i se va atribui un nume românesc să primească și un nume maghiar pentru secția maghiară. Rectorul UMF a tot invocat Legea Educației în contraargumentele pe care ni le-a adus, și noi i-am precizat că o încalcă, iar el ne-a menționat că are 3 procese câștigate în instanță în care se spune ca la UMF nu se încalcă drepturile minorităților și Legea Educației. În 2012, am reușit cu politicul alături de noi crearea secției maghiare și sunt sigur că și acum sprijiniți vom obține departamentul în limba maghiară”.

Se vede, astfel, cu ochiul liber, cât de evidentă este ingerința pe care UDMR încearcă să o realizeze, împreună cu FIDESz, via comisarul european pentru Educație, în activitatea UMFST. Dacă același Kelemen Hunor și Viktor Orban susțin, oricând și oriunde că fără autonomie maghiarimea din Transilvania va dispărea, același Kelemen Hunor nu are niciun pic de respect față de autonomia universitară a UMFST! Și lucrurile acestea se întâmplă în absența oricăror reacții oficiale din partea autorităților de la București, care se fac că nu observă derapajele domnului Navracsics...cu atât mai mult cu cât acum România deține și președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene!