Codicele Apor, vechi de 500 de ani, readus la Sfântu Gheorghe jpeg

Codicele Apor, vechi de 500 de ani, readus la Sfântu Gheorghe

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 19 aprilie 2010

Conducerea Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe a anunţat, printr-un comunicat de presă transmis duminică, faptul că festivitatea organizată pentru readucerea în Covasna a Codicelui Apor va avea loc joi.

Cel mai valoros obiect de patrimoniu al muzeului din Sfântu Gheorghe, Codicele Apor, a fost restaurat de Biblioteca Naţională "Széchényi" din Ungaria, cu sprijinul financiar al Institutului Balassi.

Codicele a fost dus, în octombrie 2008, la Budapesta, iar restaurarea s-a putut realiza datorită parteneriatului cu Biblioteca Naţională a României.

Potrivit sursei citate, Codicele va fi readus la Sfântu Gheorghe în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Cărţii şi a Zilei Naţionale a Bibliotecarilor din România.

Codicele Apor conţine psalmi şi rugăciuni, iar obiectul de artă era într-o stare precară, motiv pentru care era rareori expus. După restaurarea de la Budapesta, Codicele a fost expus, în noiembrie anul trecut, la Biblioteca Naţională Szechenyi din Ungaria.