Clujenii, invitați la o "călătorie în jurul lumii" prin intermediul pieselor de șah, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei jpeg

Clujenii, invitați la o "călătorie în jurul lumii" prin intermediul pieselor de șah, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 21 septembrie 2015

Sute de figurine de șah create în zeci de țări de pe glob pot fi văzute într-o expoziție inedită deschisă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Expoziţia aduce în atenţia publicului 88 de jocuri de şah, piese care fac parte din colecţia particulară Emil Sitaru.Piesele sunt aduse de profesorul Sitaru din zeci de ţări vizitate de Domnia Sa de-a lungul turneelor la care a participat împreună cu jucătorii Academiei SITAS şi reprezintă, fiecare, o parte din tradiţiile sau specificul ţării respective, fie prin materialul din care sunt confecţionate (de ex:piese de şah din marmura de Carrara, din cristal de Boemia placat cu aur şi argint, din aur de Toledo, etc) sau prin motivele tradiţionale ale tablei sau ale pieselor (cu motive maure din Alhambra sau incaşe din Peru, etc).

O altă caracteristică o reprezintă tematica istorică a pieselor (piese şi tabla cu motive din Egiptul antic, cu motive mitologice greceşti, sau ilustrând bătăliile dintre Napoleon şi austrieci, sau cea de la Grunwald dintre polonezi şi cavalerii teutoni, etc). O altă sursă de inspiraţie pentru jocul de şah o reprezintă literatura, astfel că avem tabla şi piesele reprezentându-i pe Robin Hood, Don Quijote de la Mancha, etc. sau tabla şi piese inspirate din filme (Star Trek, Familia Simpson, etc). O altă categorie o reprezintă piesele ce folosesc “simboluri” de epocă modernă (ale clubului Real Madrid, piese de la Muzeul Mercedes din Stuttgart). Din colecţie nu lipsesc nici şahurile cu tematică specifică pentru copii (şah cu păpuşi Matrioshka, şah din Lego).

Expoziţia aduce în atenţia publicului şi o colecţie de ceasuri de şah, de la cele mai vechi până la cele digitale, precum şi cărţi de şah deosebite. Evenimentul se doreşte a fi şi o pledoarie pentru învăţarea şi practicarea jocului de şah, cunoscute fiind beneficiile pe care acest sport al minţii le are în dezvoltarea personalităţii copiilor şi în îmbunătăţirea performanţelor şcolare. În acest scop, exponatele vor fi însoţite şi de postere care să prezinte beneficiile învăţării şi practicării şahului, povestea şahului, proiecţii cu micuţii jucători de şah la competiţiile Academiei SITAS sau în taberele internaţionale organizate de aceasta.

Referitor la acea 'Casă a Șahului' pe care ar dori să o creeze, profesorul spune că are tot ce trebuie pentru dotarea unui asemenea club, în afară de spațiul necesar. El ar dori ca aici să fie găzduită o expoziție permanentă a șahului, dar să fie în același timp și un univers viu, dedicat dezvoltării copiilor.

'Să aibă săli de joc, o bibliotecă, o expoziție și să fie viață, tot timpul să fie cursuri, concursuri pentru copii, să fie activitate intensă, de la nivel de amatori până la performanță. Pentru că sunt în Cluj câteva cluburi de șah, dar atunci toate s-ar concentra și ar crește performanța. Tocmai că în Cluj este un puternic centru universitar și un centru IT, iar șahul, care este sportul minții, trebuie să-și găsească loc în acest oraș. Cu asta mă lupt și, dacă voi găsi un partener pasionat, cred că voi reuși', a spus Sitaru.

Profesorul a mai remarcat că mulți dintre elevii care se evidențiază la olimpiadele de matematică sunt șahiști și i-a îndemnat pe toți părinții să-și îndrepte copiii către șah, spunând că este o activitate extrem de benefică, indiferent de nivelul pe care îl atinge elevul.

În prezent, Emil Sitaru este profesor de matematică la Liceul 'Nicolae Bălcescu' din Cluj-Napoca, unde a organizat un club de șah. De altfel, profesorul a făcut acest lucru în toate școlile prin care a trecut în cariera sa.

Expoziţia este dechisă publicului în perioada 17 septembrie – 16 octombrie 2015 şi poate fi vizitată:Marţi, Joi, Vineri, Sâmbătă:10.00-16.00Miercuri:12.00-18.00Duminică, Luni:închis

surse:Agerpress, Mnit