Conflicte dintre generaţii png

Clădirea unde sunt sediile PNL şi PSD Sălaj, declarată monument istoric, va fi reabilitată

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 10 august 2010

O clădire din municipiul Zalău, în care se află sediile PNL şi PSD Sălaj, va fi reabilitată printr-o investiţie de 400.000 de euro, în urma unui proiect iniţiat de autorităţile locale, imobilul fiind inclus, la sfârşitul lunii iulie, în lista monumentelor de patrimoniu naţional.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, a declarat că, deocamdată, nu a fost identificată sursa de finanţare, acest aspect urmând să fie decis ulterior de administraţia municipală.

"Clădirea în care funcţionează sediile PSD Sălaj şi PNL Sălaj va fi reabilitată în baza unui proiect iniţiat de Primărie. Suma care va fi investită în acest sens este de 400.000 de euro, ea permiţând realizarea de finisaje interioare şi exterioare, înlocuirea instalaţiilor electrice, termice şi sanitare", a declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Potrivit sursei citate, Consiliul Local Zalău a solicitat autorităţilor centrale includerea imobilului respectiv în lista monumentelor de patrimoniu naţional, lucru care s-a întâmplat la finalul lunii iulie, printr-un ordin al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

Expertul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Daniel Sana a declarat că proiectul de reabilitare a clădirii a fost conceput în paralel cu solicitarea depusă la Ministerul Culturii privind declararea acesteia monument istoric.

"Este o clădire frumoasă, care a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea şi care e valoroasă prin elementele de arhitectură şi vechime. Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Sălaj a dat avizul pentru studiul de fezabilitate necesar lucrărilor de reabilitare", a adăugat Daniel Sana.

Această clădire este printre cele mai vechi imobile din centrul Zalăului, aici funcţionând în prima jumătate a secolului al XX-lea administraţia municipală. În prezent, alături de sediile PNL Sălaj şi PSD Sălaj, în imobil se află şi biroul parlamentar al senatorului Gheorghe Pop şi cel al deputatului Iuliu Nosa, ambii membri ai PSD.