Citadela veche de 3 400 de ani găsită in subsolul unei case jpeg

Citadela veche de 3.400 de ani găsită in subsolul unei case

📁 Antichitate
Autor: Alina Negulescu
🗓️ 12 ianuarie 2016

Rămăşiţele unei  citadele ce datează din Epoca de Bronz au fost găsite pe locul ridicării unei clădiri din zona Belfour, din orașul israelian Nahariya, aflat pe coasta Mării Mediterane.

Studiile ulterioare au arătat că citadela era folosită acum trei milenii şi jumatate  drept  centru administrativ pentru marinarii care navigau pe Marea Mediterană. Se pare că citadela avea şi un port, special construi pentru activităţile de încărcare şi descărcare a vapoarelor.

O serie de artifacte a fost descoperită  în citadelă şi anume figuri ceramice reprezentând oameni şi animale, arme din bronz, dar şi obiecte care să ateste relaţiile comerciale şi culturale ale ţărilor limitrofe Mării Mediterane.

Specialiştii consideră că citadela a fost distrusă de patru ori şi apoi reconstruită, găsindu-seîin materialele de construcţie arse, seminţe şi bucăţi de legume, probabil provizii pentru marinari.

Starea de conservare în care se află cladirea şi importanţa ei culturală au determinat autorităţile să găsească o soluţie pentru a prezenta această descoperire publicului larg.

Arhitectul Alex Schpol  a declarat că odată finalizate planurile pentru renovare şi reconstruire, subsolul va fi transformat în muzeu.