Cine este noul sultan al Omanului / VIDEO jpeg

Cine este noul sultan al Omanului / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 13 ianuarie 2020

După o jumătate de secol de domnie a lui Qaboos bin Said Al Said, Omanul are un nou sultan. Haitham bin Tariq Al Said a depus sâmbătă dimineață jurământul în calitate de suveran al Omanului (video jos). 

În vârstă de 65 de ani, fost ministru al Culturii, Haitham bin Tariq Al Said este vărul sultanului Qaboos bin Said Al Said, care a decedat vineri, după o domnie de 50 de ani în care a reușit să transforme Omanul într-o oază a păcii în Orientul Mijlociu.

„Haitham bin Tariq a depus jurământul calitate de suveran după o reuniune a Consiliului Familiei Regale care a validat alegerea (unui succesor al) sultanului“ defunct Qaboos bin Said Al Said, a informat Guvernul de la Muscat printr-un mesaj publicat pe Twitter.

Haitham bin Tariq Al Said, noul sultan, este absolvent al Universității Oxford. Este pasionat de sport, fiind primul conducător al Federației de Fotbal din Oman. A mai activat ca subsecretar de stat în Ministerul de Externe și ministru al Patrimoniului și Culturii. Odată cu începutul noului secol, a devenit un reprezentat obișnuit al Omanului în străinătate, scrie adevarul.ro.

Sultanul Qaboos a decedat vineri, la vârsta de 79 de ani, din cauza unui cancer de colon. Susținut de Occident, Qaboos a domnit o jumătate de secol. A preluat puterea în 1970, printr-o lovitură de stat desfășurată fără vărsare de sânge și susținută de Marea Britanie. A rămas în istorie ca un modernizator și omul care a pus capăt izolării internaționale Omanului.

Conform Constituției Omanului, Casa Al Said avea trei zile la dispoziție pentru alegerea unui succesor al suveranului care a decedat fără a avea urmași. Trei zile de doliu național au fost decretate în Oman în memoria suveranului defunct.

Foto: Captură video Youtube