Autor 3983 vizualizări


Un funcționar de rang înalt necunoscut marelui public, Mihail Mișustin, a fost numit premier de către Vladimir Putin, după demisia lui Dmitri Medvedev.

În vârstă de 53 de ani, de formație inginer, Mihail Mișustin conduce de zece ani serviciul de impozite la șefia căruia și-a construit o reputație de om eficient, relatează adevarul.ro.

”El a creat cel mai bun sistem de colectare a impozitelor din lume”, potrivit postului public de televiziune Rossiya-24 în minutele imediat următoare nominalizării.

Un semn al relativului anonimat în care a rămas cantonat Mihail Mișustin este faptul că pagina sa de Wikipedia exista doar în rusă înainte de numire.

Absolvent la sfârșitul anilor '80 al unei universități tehnologice din capitala rusă, el și-a făcut intrarea în administrația rusă în 1998, ca vicepreședinte al serviciului de impozite, în paralel cu un post de adjunct al ministrului însărcinat cu acest dosar.

A urmat o carieră de funcționar de rang înalt în mai multe agenții guvernamentale - începând din 2004 la serviciul federal de cadastru, iar apoi, trei ani mai târziu, însărcinat cu gestionarea zonelor economice speciale în vederea atragerii de investiții străine.

 După trecerea la șefia unui fond de investiții - UFG Asset Management -, el s-a întors în 2010 la serviciul rus de impozite cu misiunea de a-l moderniza în profunzime.

O misiune reușită, ar fi spus el în noiembrie 2019 într-un interviu acordat ziarului Kommersant, revendicând un ”decalaj TVA” (diferența între veniturile așteptate din TVA și cele efectiv încasate) mai mic de 0,6%, în contextul în care acesta este aproximativ 10% în Europa.

Pentru a face acest lucru, Mihail Mișustin a devenit bardul digitalizării economiei ruse. La sfârșitul lui 2018, serviciul de impozite a anunțat, astfel, ”în vederea îmbunătățirii eficienței”, crearea unei baze de date centralizate alcătuite din toate datele existente despre cetățenii ruși și accesibilă tuturor administrațiilor.


Foto: kremlin.ru

Apreciat de Vladimir Putin, funcționarul de rang înalt s-a afișat în mai multe rânduri alături de acesta, și anume jucând hochei pe gheață - el este membru al Consiliului de Supraveghere al Clubului de Hochei CSKA Moscova - la meciul de gală la care participă anual președintele rus la Soci.

Însă este ”prea devreme” ca el să fie considerat un posibil succesor al lui Vladimir Putin, declară pentru AFP politologul Ekaterina Schulmann, care apreciază că Mihail Mișustin ”este o figură ideologic neutră”.

Potrivit mai multor analiști, el este însă un apropiat al fostului ministru al Finanțelor Aleksei Kudrin, una dintre cele mai respectate figuri în Rusia din clubul ”liberalilor”, spre deosebire de clanul ”siloviki”-lor, proveniți din serviciile de securitate.

Căsătorit și tatăl al trei copii, șeful impozitelor apărea în 2015 în poziția 54 în rândul celor mai bine plătiți funcționari din Rusia, potrivit revistei Forbes, cu venituri în valoare de 183,31 de ruble (2,7 milioane de euro la nivelul actual).