CIA se reorganizează: Unitate specială înfiinţată exclusiv pentru China jpeg

CIA se reorganizează: Unitate specială înfiinţată exclusiv pentru China

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 octombrie 2021

Directorul CIA, William Burns, a anunţat joi că înfiinţează o unitate specială pentru sporirea atenţiei asupra Chinei, într-o perioadă de relaţii tensionate între cele mai mari două economii ale lumii, relatează adevarul.ro.

Potrivit lui Burns, China Mission Center „intersectează toate domeniile misiunii agenţiei”. CIA este îngrijorată că „ameninţarea provine de la guvernul chinez, nu de la oameni”, a declarat William Burns. Relaţiile dintre Washington şi Beijing s-au înrăutăţit în primele luni ale mandatului lui Joe Biden la Casa Albă din cauza unor divergenţe pe numeroase dosare, printre care nerespectarea drepturilor omului de către regimul comunist de la Beijing, represiunea din Hong Kong şi provocările din Marea Chinei de Sud. Totuşi, reprezentanţi ai celor două ţări s-au întâlnit în această săptămână în vederea îmbunătăţirii comunicării bilaterale şi stabilirii unui cadru pentru o întâlnire virtuală între Joe Biden şi Xi Jinping până la finalul anului.

Pe de altă parte, reorganizarea din CIA presupune şi includerea Iran Mission Center, înfiinţat de fosta administraţie, cea a lui Donald Trump, într-o unitate mai mare specializată pe Orientul Mijlociu. Unitatea consacrată Coreei a fost încorporată în cea pentru Asia de Est-Pacific. William Burns a mai anunţat crearea funcţiei de Chief Technology Officer, precum şi a biroului Transnational&Technology Mission Center.

Această unitate va permite CIA să aibă o abordare mai detaliată pe chestiuni precum sănătatea globală, schimbările climatice, dezastrele umanitare şi disfuncţionalităţile cauzate de noile tehnologii. CIA s-a dotat şi cu o „celulă pentru incident”, menită elucidării misteriosului „sindrom Havana”, care a afectat numeroşi diplomaţi americani şi ofiţeri CIA.