China, acuzată că i ar cerut Rusiei să nu invadeze Ucraina înainte de terminarea Jocurilor Olimpice jpeg

China, acuzată că i-ar cerut Rusiei să nu invadeze Ucraina înainte de terminarea Jocurilor Olimpice

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 martie 2022

Un raport al serviciilor occidentale arată că oficiali chinezi le-au cerut unor înalţi oficiali ruşi, la începutul lunii februarie, să nu invadeze Ucraina înainte de terminarea Jocurilor Olimpice de la Beijing, notează New York Times, citând un reprezentant al administraţiei Biden.

Raportul indică faptul că oficiali chinezi aveau într-o oarecare măsură informaţii cu privire la planurile sau intenţiile de atac ale Rusiei înainte de începutul invaziei.  

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping la 4 februarie, înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Reacţia Chinei 

Ministerul chinez al Afacerilor de Externe, a anunţat, joi, că raportul serviciilor secrete occidentale referitor la o presupusă cooperare între China şi Rusia în ceea ce priveşte atacul Rusiei asupra Ucrainei sunt „fake news” (ştiri false), relatează Reuters.  

Asemenea practici de a distrage atenţia şi de a blama alt responsabil sunt „josnice”, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în cadrul unei conferinţe de presă.