Cetatea Rupea, pe urmele Râşnovului  Restaurea clădirii monument, un nou exemplu de succes în turismul românesc jpeg

Cetatea Rupea, pe urmele Râşnovului. Restaurea clădirii-monument, un nou exemplu de succes în turismul românesc

📁 Patrimoniu
Autor: Simona Suciu
🗓️ 27 noiembrie 2013

După Cetatea Râşnov, care a devenit vedetă în ultimii ani, este rândul Cetăţii de la Rupea, o bijuterie arhitehnonică să trezească interesul turiştilor. 

Cetatea a zăcut mulţi ani în paragină deşi este superbă şi una dintre cele mai vechi fortificaţii din Braşov. Primăria din localitatea Rupea a obţinut acum trei ani 3 milioane de euro, bani europeni pentru refacerea cetăţii care era în paragină. Cetatea arată acum extraordinar şi a avut 45.000 de turişti în ultimele cinci luni. Cifra este mai mare decât estimările.

„Trebuia să facem nişte eşalonări pe cinci ani pentru câţi turişti vom putea aduce în cetate. În cererea de finanţare, spuneam, în primul an de implementare, 2013, de 5.000. Iată că acum am depăşit mult această cifră“, a declarat primarul din Rupea, Flavius Dumitrescu. Autorităţile sunt convinse că vor atrage la Rupea 200.000 de turişti pe an.  

Cetatea Rupea este punctul de atracţie, pentru turiştii care vin în zonă. Este atestată documentar în anul 1357. Cetatea este deschisă publicului în intervalul orar 10.00 – 20.00. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi 8 lei de persoană pentru cei care vin în grupuri organizate. Turiştii care vor ajunge să o viziteze vor avea la dispoziţie căi de acces de calitate, 110 locuri de parcare din care 10 pentru autocare, centru de informare turistică, sistem special de iluminare care va pune în evidenţă obiectivul istoric. Cetatea se află la 70 de kilometri de Braşov.

Cetatea Râşnov a fost şi ea reparată de primărie, tot cu fonduri europene, iar anul acesta a fost vizitată de peste 200.000 de turişti.