Cetatea Histria şi ce poţi admira în primul oraş din România jpeg

Cetatea Histria şi ce poţi admira în primul oraş din România

📁 Patrimoniu
Autor: Mariana Iancu
🗓️ 20 septembrie 2011

Prima colonie grecească de la Pontul Euxin se întinde pe 67 de hectare. În decursul celor peste 1.300 de ani de locuire neîntreruptă oraşul construit pe ţărmul actualului Sinoe a fost apărat de 5 ziduri de incintă succesive, corespunzând marilor etape istorice traversate de-a lungul existenţei sale.

Din păcate, s-au făcut săpături doar pe un sfert din suprafaţa cetăţii, din anul 1914, de când marele arheolog Vasile Pârvan a început cercetarea străvechii aşezări.

Ce poţi admira

După 13 secole de locuire, cetatea a fost distrusă de atacuri în secolul VII după Hristos, după ce a suferit mai multe distrugeri în decursul timpului:în timpul expediţiei lui Darius, a lui Filip Macedoneanul, de alianţa carpo-gotică.

În interiorul aşezării au fost descoperite în decursul timpului temple şi altare greceşti, terme romane, basilici, locuinţe particulare, dar şi o catedrală episcopală.

La intrarea în parcul arheologic turistul este întâmpinat de un monumental zid de incintă, care era prevăzut cu şapte turnuri de apărare şi două porţi. Acesta reprezintă ultima restrângere a cetăţii pe vechiul promotoriu din şist verde, pe care va fi edificat oraşul roman târziu în suprafaţă de 7 hectare. Zidul avea forma unui poligon regulat, fiind prevăzut cu 7 turnuri şi două porţi în partea sa vestică. La construcţia zidului au fost utilizate elemente arhitectonice, sute de inscripţii, bănci de teatru.

Urmează piaţa mare a oraşului roman. În est poate fi admirată o basilică paloecreştină. Turistul va parcurge apoi cartierul oficial al oraşului roman. Din piaţa mare se deschid mai multe străzi.

Termele reprezintă o dovadă grăitoare a genului arhitectonic roman. Pentru încălzirea planşeelor înaintaşii noştri foloseau sistemul de încălzire prin podele.

Basilica episcopală construită în centrul oraşului vechi reprezintă cea mai importantă descoperire de la Histria, întrucât, spune arheologul George Stan, acest lucru însemna faptul că Histria a ajuns la rangul de episcopie, în secolele V – VI. Doar oraşele puteau accede la acest rang.

În valea regilor

Cetatea Histria este situată la 57 kilometri de oraşul Constanţa. După ce traversezi staţiunea Mamaia, Năvodari, Corbu şi Săcele te îndrepţi către Istria. Nu intri în localitate ci la intersecţia de pe DJ 226 urmăreşti indicatoarele ce îţi arată drumul spre cetate. De la intersecţie până la cetate mai ai de parcurs opt kilometri. Din păcate, nu există nicio cursă care să te ducă până la Histria.