Cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian, laureaţi ai premiului Nobel pentru medicină pe anul 2021 jpeg

Cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian, laureaţi ai premiului Nobel pentru medicină pe anul 2021

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 4 octombrie 2021

Cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2021 „pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi atingere”, potrivit Comitetului Nobel, reunit, luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Secretarul Comitetului Nobel, Thomas Perlmann, a făcut anunţul de la Institutul Karolinska, din Solna, zona urbană Stockholm din Suedia, informează Adevărul.

„Abilitatea noastră de a simţi căldura, frigul şi de a simţi ceea ce atingi este esenţială pentru supravieţuire şi stă la baza interacţiunii cu lumea care ne înconjoară”, a precizat Adunarea Nobel într-o declaraţie care anunţă premiul.

Julius a folosit capsaicina, un compus înţepător din ardei iute care induce o senzaţie de arsură, pentru a identifica un receptor din terminaţiile nervoase ale pielii care răspunde la căldură.

Patapoutian a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund la stimulii mecanici din piele şi organele interne", a adăugat aceasta.