Centrul Timișoarei, martor al unor descoperiri arheologice impresionante jpeg

Centrul Timișoarei, martor al unor descoperiri arheologice impresionante

📁 Patrimoniu
Autor: Andrei Popa
🗓️ 19 martie 2015

Muzeul de Artă din orașul de pe Bega se află exact deasupra palisadei fortificaței turcești Timișoara. Zidul de apărare al fortificației este construit din lemn și a fost ridicat în perioada medievală creștină. În timpul pașalâcului, zidul a fost fortificat de otomani.

           Arheologul Szentmiklosi susține că șanțul de apărare „cu urmele de cenușă și împletituri de nuiele care surprind exact momentul asediului lui Eugeniu de Savoya asupra Cetății Timișoarei” se găsește în fața actualului Palat Baroc.În șantierul de pe latura Piaței Unirii opusă Barocului, arheologii au descoperit al doilea șanț de apărare turcesc.

           În acest perimentru, arheologii de la Muzeu Banatul au mai descoperit case turcești timpurii, numeroasefragmente de ghiulele din vremea asediului lui Savoya asupra Timișoarei, din 1552, vase din timpul austriecilor și o monedă bătută de Ferdinand de Habsburg între 1526-1552. Szentmiklosi precizează că șantierul din Piața Unirii a dus la dez la dezvelirea pavajului pus la sfârșitul secolului al XIX, dar și un alt pavaj, de cărămidă ce ține de construirea Domului, în prima jumătate a secolului XVIII.