Centenarului Marii Uniri echivalat cu ocuparea Transilvaniei!  Discursuri nepotrivite, făcute în prezența consulului general al Ungariei la Cluj Napoca jpeg

Centenarului Marii Uniri echivalat cu ocuparea Transilvaniei! Discursuri nepotrivite, făcute în prezența consulului general al Ungariei la Cluj-Napoca

📁 Istorie recentă
Autor: Ionel Grigorescu
🗓️ 5 februarie 2018

Cu prilejul prezenței sale în municipiul Cluj-Napoca, la sfârșitul lunii ianuarie, Lomnici Zoltan, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane din Ungaria, s-a aflat la Cluj-Napoca, alături de parlamentarul ungar Gergely Gaal, pentru a participa la lansarea Programului “2018 - Anul Comemorativ Matia Corvin”. 

În cadrul conferinţei de presă dedicată prezentării programului, Lomnici Zoltan a făcut o declaraţie șocantă și penibilă în același timp, care nu are absolut nioc legătură cu regele Matei Corvin: „În România trebuie să se comemoreze şi aniversarea a 100 de ani de la ocuparea Transilvaniei. Da, într-adevăr asta este ceea ce numesc românii Marea Unire!’’.

Citește declaraţia aici. 

Ceea ce este profund îngrijorător este faptul că această declarație a fost făcută în prezența a doi oficiali ai statului ungar (parlamentarul FIDESZ Gaal Gergely și consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos). Este surprinzător și jignitor pentru poporul român și România ca stat că domnul Mile Lajos, în calitatea sa de diplomat acreditat în România, nu a adoptat nicio poziție de contestare a afirmațiilor lui Lomnici Zoltan, în condițiile în care orice diplomat acreditat în România ar trebui, in primul rând, să manifeste respect față de țara care îl găzduiește. Este adevărat că Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior a interzis diplomaților ungari, în ultimii doi ani, să participe la festivitățile naționale ale României, o altă aberație diplomatică dealtfel, subsumată aceluiași război hibrid pe care Ungaria îl poartă de ceva timp la adresa României. Dar această interdicție de a participa la sărbătoarea națională a țarii în care ești acreditat nu este normal să continue cu interdicția de a adopta o poziție critică atunci când, în prezența ta ca diplomat, un cetățean al țarii tale jignește statul în care tu îti desfășori activitatea. 

image

Nu întelegem de ce domnul Lomnici Zoltan a ales ca în conferința de presă amintită să jignească poporul român cu o asemenea afirmația făcută în municipiul Cluj-Napoca, un oraș multicultural, în care românii și maghiarii trăiesc de sute de ani în întelegere. Dacă cineva este curios să intre pe site-ul Consiliului Demnității Umane, vom observa că activitatea domnului Lomnici Zoltan este conexată de cea a europarlamentarului Laszlo Tokes si de cea a președintelui celei mai importante organizații a maghiarilor din Serbia, Pasztor istvan. ( http://emberimeltosagtanacsa.hu/

De altfel, evenimentul de la Cluj-Napoca la care a participat Lomnici Zoltan, a fost organizat de Asociația “Kincses Kolozsvar”/”Clujul Comoară”, al cărei președinte este Gergely Balazs, nepotul europarlamentarului Laszlo Tokes. Că domnul Tokes are o atitudine de multe ori sfidătoare și răutăcioasă la adresa României este un fapt binecunoscut. Nu degeaba președintele României i-a retras Ordinul Steaua României în urmă cu câțiva ani, pentru declarațiile privind necesitatea instituirii unui protectorat al Ungariei în Transilvania! 

Dar nefirească este insă pasivitatea domnului Mile Lajos pe parcursul conferinței de presă, care prin atutudinea adoptată a girat, practic, mesajul transmis de Gaal Gergely și Lomnici Zoltan, mesajul prin care Centenarul Marii Uniri este echivalat cu ocuparea Transilvaniei de către România!. Ziarele din Cluj solicitau autorităților române să adopte măsuri legale împotriva lui Lomnici Zoltan pentru declarațiile făcute. În opinia mea, măsurile ar trebui, mai degrabă, îndreptate spre consulul șef de la Cluj-Napoca, domnul Mile Lajos, care prin prezența sa a girat afirmațiile cetățeanului ungar. Din punctul meu de vedere, măsura minimală pe care autoritățile române ar trebui să o adopte este aceea a solicitării măcar a unor explicații diplomației ungare pentru a fi siguri că, pe viitor, asemenea situații nu vor mai avea loc. Sunt tare curios cum ar fi reacționat domnul ministru ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, dacă un diplomat român ar fi luat parte la o acțiune în care ar fi fost contestat meritul înaintașilor ungari în timpul Revoluției din 1848....cu siguranță nu ar fi trecut decât câteva minute si ambasadorul României la Budapesta ar fi fost chemat pentru explicații.