Centenarul Marii Uniri: Prințul Charles publică la Londra un excepțional album de artă dedicat florei sălbatice din Transilvania jpeg

Centenarul Marii Uniri: Prințul Charles publică la Londra un excepțional album de artă dedicat florei sălbatice din Transilvania

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 23 mai 2018

Centenarul Marii Uniri va fi marcat la Londra printr-o serie de evenimente, cel mai important fiind lansarea unui album de pictura în acuarelă, reprezentând flora sălbatică din Transilvania. Apariția acestei lucrări a fost susținută de fundația Prințului Charles. 

„Grădina Marii Uniri” este o inițiativă multidisciplinară inedită inclusă în programul Institutului Cultural Român (ICR) de celebrare a Centenarului Marii Uniri conceput și derulat de ICR Londra și partenerii săi. Proiectul pune în valoare bogăția și unicitatea patrimoniului natural românesc, înțeles ca o metaforă a diversității României create la sfârșitul Marelui Război, dar și ca sursă identitară și de inspirație artistică, informează un comunicat al ICR Londra.

Programul gândit de ICR Londra pentru Anul Centenarului în spațiul britanic cuprinde o serie de evenimente prin care Marea Unire și perioada scursă de la acest moment istoric major sunt evidențiate prin cât mai multe forme și abordări de promovare cultural-artistică (concerte, piese de teatru, conferințe, expoziții, monumente publice, festivaluri în aer liber, proiecții de film, instrumente online).

album jpg jpeg

Proiectul „Grădina Marii Uniri” presupune mai multe evenimente distincte având în centru uimitoarea biodiversitate a României: o expoziție de reproduceri în acuarelă ale marii varietăți de plante, multe unice, de pe teritoriul românesc, realizate de pictori din întreaga lume cu sprijinul Fundației Prințului de Wales; lansarea albumului de lux ”The Transylvania Florilegium” (Addison Publications), ce reunește aceste lucrări; o conferință susținută de dr. John Akeroyd, botanistul Prințului Charles; amplasarea unei instalații botanico-artistice, utilizând plante din România, într-o piață centrală din Londra.

Printul Charles 1 jpg jpeg

Evenimentele se vor desfășura în prezența d-nei Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, ES d-lui Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a lui Sir Nicholas Pearson, președintele Addison Publications, a dr. John Akeroyd, reputatul profesor și botanist, a d-lui Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra, care vor susține alocuțiuni, precum și a d-nei Amanda Patton, designer de grădini, și a d-nei Miruna Dumitru, coordonator de proiecte culturale la centrul Creart. Va participa, de asemenea, majoritatea autorilor lucrărilor prezentate în expoziție și în volumul aferent.

Evenimentele Proiectului „Grădina Marii Uniri”: 

Expoziție de pictură

Expoziția de pictură ”Recording Botanical Glory”, cuprinzând 36 de lucrări în acuarelă semnate de 36 de artiști din Statele Unite, Australia, Anglia, Franța, Olanda, Japonia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Elveția și Turcia, precum și șase panouri descriptive cu istoria proiectului și fotografii de arhivă.

Alteța Sa Regală Prințul de Wales, la rândul său pasionat de botanică, a militat pentru păstrarea și înregistrarea speciilor botanice din țara noastră într-un album de tipul florilegium, pentru a fixa pictural bogăția naturală a României. Dr. John Akeroyd, autoritate în domeniul plantelor europene, a selectat cele mai importante 124 de plante și, împreună cu Helen Allen, artistă și directoare a Școlii de Artă Botanică din cadrul Chelsea Physic Garden, a însoțit grupul de pictori în România. Artiștii au făcut vizite de documentare și creație în România de-a lungul a șapte ani, Fundația Prințului de Wales oferindu-le sprijinul pe tot parcursul cercetării și dezvoltării proiectului.

Expoziția va fi deschisă publicului între 21 mai și 12 iunie, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-17:30.

Lansare de album 

Lansarea albumului ”The Transylvania Florilegium”, prefațat de către Alteța Sa Regală Prințul de Wales și apărut la editura Addison Publications. Printre vorbitori se numără d-na Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, dl. Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Sir Nicholas Pearson, președintele Addison Publications, și dl. Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra.

album deschis jpg jpeg

Miercuri, 23 mai 2018, ora 19:00, la Institutul Cultural Român din Londra (accesul pe bază de invitație).

Conferință: „România, un paradis botanic unic”

Pentru a facilita accesul publicului larg la cât mai multe informații despre flora României, dr. John Akeroyd va susține, pe 24 mai, o conferință despre excepționala biodiversitate a țării noastre, despre patrimoniul natural românesc și proiectele de încurajare a micilor fermieri în a-și păstra metodele tradiționale de agricultură, pentru ca aceste peisaje naturale să poată fi conservate.

Joi, 24 mai 2018, ora 19:00, la Institutul Cultural Român din Londra (accesul liber).

Instalație artistico-botanică

Acestor componente ale proiectului li se adaugă o instalație artistico-botanică reproducând forma stilizată a hărții României Mari, care cuprinde plante și flori ce provin din toate provinciile istorice unite în anul 1918 și care va fi amplasată, ca un memorial românesc, în piața Belgrave Square din centrul Londrei.

Instalația va fi accesibilă marelui public timp de mai multe luni.

Printul Charles 3 jpg jpeg

În plus, proiectul mai include o expoziție de fotografie digitală având ca temă parcurile din București (prin intermediul căreia publicul britanic poate descoperi patrimoniul natural și cultural al capitalei, precum și atracțiile acesteia) și o expoziție de produse românești de lux.

„Grădina Marii Uniri” este un proiect realizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu un consorțiu de parteneri români și britanici, format din: Ambasada României la Londra, Fundația Prințului de Wales, Editura Addison Publications, Primăria Municipiului București prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Proiectul se derulează în marja celebrului festival botanic Chelsea Flower Show, unul dintre cele mai vizibile evenimente internaționale din capitala britanică.