Centenarul bătăliei de la Passchendaele, comemorat în prezența familiilor regale belgiană și britanică / VIDEO  jpeg

Centenarul bătăliei de la Passchendaele, comemorat în prezența familiilor regale belgiană și britanică / VIDEO

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 31 iulie 2017

Suveranii belgieni și membri ai familiei regale britanice au comemorat duminică centenarul bătăliei de la Passchendaele (nord-vestul Belgiei), una din cele mai sângeroase și mai absurde din Primul Război Mondial.

Ceremoniile au început duminică seara la Ypres, în apropierea satului Passchendaele. Regele Belgiei, Philippe, și regina Mathilde au asistat la acest omagiu, în compania prințului William și a soției acestuia, Kate, relatează Agerpres.

”Membri ai familiilor noastre, ai regimentelor noastre și ai națiunilor noastre, toți au sacrificat ceva pentru ca noi să putem trăi astăzi”, a declarat prințul William.

Luni, cuplul regal belgian și ducele și ducesa de Cambridge au participat, alături de prințul Charles și de premierul Theresa May, la comemorarea bătăliei de la Passchendaele, în cimitirul militar britanic de la Tyne Cot, cel mai mare din Commonwealth, cu 11.961 de morminte.

Bătălia de la Passchendaele, denumită și ”a treia bătălie de la Ypres”, a opus, între 31 iulie și 6 noiembrie 1917, forțele aliate — în principal britanice, canadiene și australiene — armatei germane, pe un câmp de luptă transformat într-o imensă mocirlă de ploaie și obuze. Obiectivul era alungarea armatei germane din porturile belgiene de la Marea Mânecii, devenite baze pentru submarinele care amenințau coastele britanice. Bilanțul ofensivei britanice a fost unul din cele mai sângeroase ale războiului de uzură de pe frontul occidental, cu peste 250.000 de militari uciși de fiecare parte, pentru un rezultat indecis.