Cel mai faimos pistol din istoria literaturii franceze s a vândut la licitație pentru 430 000 de euro jpeg

Cel mai faimos pistol din istoria literaturii franceze s-a vândut la licitație pentru 430.000 de euro

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 7 decembrie 2016

Cea mai cunoscută armă din istoria literaturii franceze – revolverul cu care Paul Verlaine a încercat să-l ucidă pe poetul Arthur Rimbaud, s-a vândut la o licitație pariziană pentru suma de 434.500 de euro, de șapte ori mai mult decât prețul de pornire.

Paul Verlaine a cumpărat arma din Bruxelles în dimineața zilei de 10 iulie 1873, cu intenția de a pune capăt relației pe care o avea de doi ani cu mult mai tânărul Rimbaud. Verlaine, pe-atunci în vârstă de 29 de ani, își abandonase familia pentru a fi cu Arthur Rimbaud, însă relația dintre cei doi s-a dovedit a fi foarte dificilă. 

După o ceartă cauzată de intenția lui Verlaine de a se întoarce la familia sa, poetul a plecat de la Londra la Bruxelles, însă Rimbaud l-a urmărit până acolo. Cearta dintre cei doi s-a sfârșit tragic atunci când Verlaine a scos pistolul și a tras două gloațe, dintre care doar unul l-a atins pe Rimbaud, în încheietura mâinii. 

Nici acest gest disperat nu l-a convins însă pe Rimbaud să renunțe la Verlaine, pe care l-a implorat să nu plece. Cei doi s-au certat din nou în mijlocul străzii, iar Verlaine a scos iar pistolul. A fost însă observat de un polițist, arestat și condamnat la doi ani de închisoare.

Până acum, pistolul s-a aflat în posesia unui colecționar belgian, care timp de două decenii nu a știut nimic despre adevărata valoare a armei pe care o ținea într-un sertar. A dus-o la verificare doar după ce a văzut un model identic într-un film hollywoodian despre relația celor două poeți.