Ce suprafață avea castrul roman de la Călugăreni, județul Mureș  jpeg

Ce suprafață avea castrul roman de la Călugăreni, județul Mureș

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 8 august 2018

Castrul roman de la Călugăreni, județul Mureș, și așezarea din jurul acestuia au o suprafață de peste 50 de hectare, aproape dublu față de cât s-a estimat inițial, a anunțat, marți, arheologul Szilamer Panczel de la Muzeul Județean Mureș.

”În momentul de față putem spune că situl de la Călugăreni are peste 50 de hectare, este aproape dublu de cât am estimat noi pe baza cercetărilor non-distructive, efectiv în sat, în zona locuită, nu am avut cum să efectuăm aceste cercetări, dar în momentul de față știm că acesta se întinde de la extravilanul dintre Dămieni și Călugăreni, până la școala din centrul satului”, a declarat Szilamer Panczel, conform Agerpres.

Potrivit arheologului, pentru punerea în valoare a acestor descoperiri arheologice, Muzeul Județean Mureș a decis organizarea Zilei Arheologiei, în data de 11 august, pe fondul lipsei bugetului pentru continuarea Festivalului Roman care s-a organizat în ultimii cinci ani.

Szilamer Panczel a arătat că de Ziua Arheologiei se va deschide la Călugăreni o expoziție în care vor fi expuse 14 dintre cele mai interesante piese descoperite aici, piese care au o poveste în spatele lor.

Situl arheologic roman de la Călugăreni este compus din ruinele castrului roman, băile castrului și așezarea militară adiacentă și se întinde pe o suprafață de câteva hectare între satele Călugăreni și Dămieni Cercetările arheologice pe acest castru au reînceput în anul 2013.

Foto: Arhivă