Ce state sunt ameninţate de declinul dominaţiei SUA? jpeg

Ce state sunt ameninţate de declinul dominaţiei SUA?

📁 Istorie recentă
Autor: Alexandru Danilov
🗓️ 13 decembrie 2013

Zbigniew Brzezinski, fostul consilier pe probleme de securitate naţională a preşedintelui Jimmy Carter, a realizat pentru Foreign Policy o listă a celor mai afectate state din punct de vedere geostrategic de declinul influenţei americane în sistemul internaţional. Conform viziunii lui Brzezinski, statele mici vor deveni din ce în ce mai vulnerabile la ameninţările puterilor regionale al căror obiectiv este să schimbe caracterul unipolar al sistemului internaţional.

Fostul consilier pe probleme de securitate al Administraţiei Carter consideră că în actualul sistem internaţional există 3 puteri regionale care pot provoca instabilitate în politica internă a statelor mai mici din zona lor de influenţă geostrategică:India şi China cresc în influenţă, iar Rusia are din nou ambiţii imperiale.

Lista celor 8 state menţionate de Brzezinski include:

1. Georgia

După războiul din 2008, Rusia şi-a exprimat foarte clar intenţia de a replasa în sfera sa de influenţă statele din fostul spaţiu sovietic. Georgia a beneficiat după căderea URSS de un sprijin financiar american care a ajuns la 3 miliarde de dolari până 2008. Criza economică americană va ajunge să ducă la limitarea capabilităţilor americane. Motivul pentru care Rusia se implică în statele din Caucaz precum Georgia este controlul coridorului energetic de sud, pentru a mări dependenţa energetică a Europei de Moscova.

2. Taiwan

În 1972, SUA a fost de acord să adere la politica unei singure Chine (în care părţile nu au dreptul să schimbe acest status-quo prin forţă), dar nu a aplicat-o şi la nivel insular. Guvernul naţionaliştilor chinezi de pe insula Taiwan a supravieţuit doar cu sprijinul politic şi militar american. Declinul statutului de superputere a SUA ar putea face Taiwanul mult mai vulnerabil la presiunile directe exercitate de China. Taiwan este ca un ghimpe pentru securitatea ţărmului chinezesc, având în vedere că strâmtoarea Taiwan fixează o distanţă de numai 130 km (în zona cea mai îngustată) între insula Taiwan şi China continentală. Reunificarea va rămâne o prioritate pentru politica externă chineză

3. Coreea de Sud

Încă de la izbucnirea Războiului din Coreea în 1950, SUA a fost garantul securităţii Coreei de Sud. Miracolul din economia coreeană demonstrează succesul intervenţiei americane. Provocările din partea Coreei de Nord, posesoare de arme nucleare, au crescut începând de la asasinatele unor politicieni sud-coreeni până la scufundarea navei de război Cheonan. Un eventual declin al influenţei americane în zona ar pune Coreea de Sud în faţa unei alegeri dificile:acceptarea dominaţiei regionale a Chinei, pentru a ţine sub control Coreea de Nord sau întărirea relaţiei cu Japonia, cu care împarte aceleaşi valori democratice (în ciuda unei legături istorice nepopulare) pentru a se proteja de ameninţările Beijingului şi Pyongyangului. Miza este securitatea economică şi militară în peninsula Coreeană 

4. Belarus

Belarusul este considerat a fi ultima dictatură din Europa. Dictatura lui Alexandr Lucaşenco este dependentă de Rusia, atât politic cât şi economic. Un declin al influenţei americane din Europa i-ar oferi Rusiei oportunitatea de a-si realipi Belarusul.

5. Ucraina

Dependenţa Ucrainei de importul de gaz rusesc o face să fie supusă presiunilor politice şi economice ale Moscovei. Închirierea bazei navale de la Sevastopol a fost prelungită cu încă 25 de ani, în schimbul unor tarife mai mici la gaz din partea Moscovei, lansând semnalul unei reorientări politice în Ucraina. Planul Rusiei de a include Ucraina într-un spaţiu economic comun este pe cale de a se realiza, având în vedere că multe companii ucrainene au fost preluate sau au fuzionat cu firme ruseşti. Fără sprijinul american, comunitatea europenă nu va mai putea integra Ucraina în structurile sale.

6. Afganistan

Invazia SUA în Afganistan a dus doar la eliminarea regimului taliban care guverna ţara ca în perioada medievală. La trecutul zbuciumat al Afganistanului se adaugă şi cei 9 ani de război cu URSS. Astăzi Afganistanul a ajuns să fie un stat ruinat, care se clasează pe locul 216 la produsul intern brut pe cap de locuitor(40% şomaj). Brzezinski este de părere că retragerea americană din Afganistan va duce din nou la lipsa unui guvern stabil la Kabul. În aceste condiţii Afganistanul va ajunge să fie controlat de gherile înarmate. Pakistanul, India şi Iranul vor concura între ele pentru dominaţia Afganistanului.

7. Pakistan

Chiar dacă Pakistanul este posesor de arme nucleare şi are o armată bine înzestrată, populaţia încă trăieşte ca în perioada pre-modernă. Pentru Pakistan, sentimentul identităţii sale naţionale este dat de conflictul cu India pentru provincia Caşmir. Brzezinski prevede că în lipsa sprijinului american, instabilitatea politică din Pakistan se va accentua ducând cel mai probabil la un stat al islamismului radical sau o guvernare care să îmbine radicalismul islamic împreună cu dictatura militară.

8. Israelul

Brzezinski apreciază că declinul SUA în Orientul Mijlociu va pune în pericol întreaga stabilitate internă a statelor din regiune. În aceste condiţii ostilitatea regională faţă de Israel se va accentua. Iranul poate ajunge la un conflict cu Israelul, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi entităţile statale mai slabe, precum Libanul şi Palestina.

Având în vedere că în regiunea Golfului Persic sunt 75% din rezervele de petrol brut la nivel mondial, se poate ajunge la o criză energetică modială.

Sursă:http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/01/03/8_geopolitically_endangered_species#sthash.sJekeExN.dpbs