Ce soluții are Marea Britanie, după ce Parlamentul a respins acordul privind Brexit ul jpeg

Ce soluții are Marea Britanie, după ce Parlamentul a respins acordul privind Brexit-ul

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 ianuarie 2019

Membrii Camerei Comunelor pregătesc o moţiune prin care să amâne procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar premierul Scoţiei şi alţi lideri politici cer un nou referendum. Până atunci, premierul Theresa May trebuie să facă faţă, miercuri, unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţie.

Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea europeană negociat de guvernul May cu UE a eşuat în Parlamentul de la Londra, sporind haosul politic cu doar zece săptămâni înainte de ieşirea programată a Regatului Unit din comunitatea europeană. A fost cea „mai usturătoare înfrângere suferită vreodată de guvern, la o diferenţă de 230 de voturi”, relatează Adevărul.

Parlamentarii britanici pregătesc o moţiune pentru a amâna procesul legat de Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind ieşirea din Uniunea Europeană, le-au transmis unii miniştri oamenilor de afaceri într-o conferinţă telefonică, potrivit unei surse care a participat la discuţie.

Acordul premierului Theresa May privind Brexit-ul a fost respins marţi seară cu o largă majoritate în Camera Comunelor, iar într-o conferinţă la telefon cu liderii mediului de afaceri unii miniştri de top au menţionat ideea că data de 29 martie programată pentru Brexit ar putea fi amânată.

Ministrul finanţelor, Philip Hammond, ministrul pentru mediul de afaceri, Greg Clark, şi ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, au spus că parlamentarii "pregătesc o moţiune pentru a amâna Articolul 50", a declarat un director de companie care a participat la discuţie şi care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului.

Premierul britanic Theresa May consideră că proiectul de Acord Brexit, respins marţi seară de Camera Comunelor de la Londra, poate sta la baza tratatului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat un purtător de cuvânt al şefei Guvernului de la Londra, potrivit Reuters.  

După votul devastator la proiectul său de acord pe Brexit, premierul britanic Theresa May se confruntă cu o moţiune de cenzură iniţiată de liderul laburist Jeremy Corbyn, care va avea loc miercuri seara, în urma unei dezbateri în Camera Comunelor. În cazul în care poate pierde acest vot - care, judecând după reacţia deputaţilor la apelul lui Corbyn, este foarte probabil - noul lider va trebui să formeze un nou guvern şi să câştige un vot de încredere în 14 zile. În caz contrar, Marea Britanie va trebui să organizeze alegeri generale, potrivit CNN.