Ce reprezintă petroglifele realizate de amerindienii Pueblo în urmă cu 800 de ani?  jpeg

Ce reprezintă petroglifele realizate de amerindienii Pueblo în urmă cu 800 de ani?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 5 martie 2020

Pereții canioanelor din regiunea Mesa Verde, din sud-vestul SUA, sunt decorați cu petroglife vechi de 800 de ani, realizate de indigenii amerindieni Pueblo.

Petroglifele de pe pereții canioanelor din regiune marcau poziția Soarelui în cea mai lungă și respectiv cea mai scurtă zi a anului, conform arheologului Radek Palonka de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, Polonia. Începând cu anul 2011, Palonka a coordonat o echipă de cercetători de la universitatea sa în analiza siturilor culturii amerindiene Pueblo de la Castle Rock Pueblo.

Aceste petroglife produc interacțiuni complexe de lumini și umbre. Aceste interacțiuni pot fi observate în zilele din apropierea solstițiilor de iarnă și de vară, atunci când Soarele ajunge în cel mai sudic și respectiv cel mai nordic punct al său pe bolta cerească și, într-o mai mică măsură, pot fi observate și în jurul echinocțiilor de toamnă și primăvară, relatează Agerpres.

Petroglife realizate de populația Pueblo nu au doar o funcție decorativă sau totemică, ci „marcau probabil intrarea în anumite anotimpuri” , precizează arheologul polonez.

Cliff Palace jpg jpeg

Indigenii amerindieni Pueblo au trăit în sud-vestul Americii de Nord până în secolul al XIII-lea d.Hr. Numele „Pueblo” („sat” în spaniolă) le-a fost dat amerindienilor din această regiune a Americii de Nord de către coloniștii spanioli. Spre deosebire de alte populații amerindiene nomade, poporul Pueblo trăia în așezări complexe (foto) construite din piatră și chirpici.