Câți musulmani au luptat în Primul Război Mondial? Numărul lor ar putea fi de două ori mai mare decât se credea jpeg

Câți musulmani au luptat în Primul Război Mondial? Numărul lor ar putea fi de două ori mai mare decât se credea

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 26 ianuarie 2016

Circa 885.000 de soldați musulmani, dublu față de estimările precedente, au sprijinit forțele Aliate în Primul Război Mondial. Asta susține un studiu recent cu privire la rolul jucat de musulmani în Marele Război, anunță Discovery News.

Islam Issa, conferențiar la Universitatea din Birmingham, a ajuns la această concluzie în timp ce documenta o expoziție dedicată contribuției lumii islamice în Primul Război Mondial.

Potrivit estimărilor precedente, se credea că circa 400.000 de soldați musulmani au luptat în război. Acum, Issa susține că numărul lor ar fi de două ori mai mare, după estimările realizate analizând mii de scrisori personale, jurnale de front, recensăminte și arhive istorice.

„Numărul de 400.000 de oameni pe care-l auzim atât de des se referă la musulmanii din armata indiană – unde erau cel puțin 430.000. Dar mulți uită că a existat și o altă contribuție arabă semnificativă”, a declarat Issa. „Spre exemplu, numai Egiptul a contribuit cu 150.000 de oameni la campaniile britanice, și alte țări nord-africane i-au ajutat pe francezi cu cel puțin 280.000 de oameni.”

Cifrele sunt semnificative. Cel puțin 20% din toți recruții Imperiului Britanic erau musulmani și circa 89.000 au murit luptând pentru forțele Aliate sub comandă franceză sau britanică. 

Studiul lui Issa scoate la iveală și rolul extrem important jucat de India. Circa 1.5 milioane de indieni au luptat alături de soldații britanici și 3.7 milioane de tone de provizii și peste 170.000 de animale au fost trimise din India pentru a susține efortul de război. În total, contribuția materială și financiară a Indiei a fost de circa 479 miliarde de lire – astăzi, circa 20 miliarde de lire sterline.

„Cred că cifrele din această cercetare sunt probabil subestimate;ele reprezintă un minim de care putem fi siguri, dar ar putea să fie mult mai mari”, a declarat Issa. 

Cercetătorul spune că expoziția de care s-a ocupat își propune să arate latura umană a unor povești de război mai puțin cunoscute. „Aceste cifre sunt compuse din câte un individ, unul după altul, așa că expoziția pune accent pe invidid, pe poveștile personale.”