Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va fi transformată, din nou, în moschee?  jpeg

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va fi transformată, din nou, în moschee?

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția
🗓️ 7 iulie 2020

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a amânat decizia transformării catedralei Sfânta Sofia din Istanbul în moschee. În cazul unui aviz favorabil de a reveni la statul de moschee, guvernul turc spera ca rugăciunile în Sfânta Sofia să poată începe din 15 iulie.

Consiliul de Stat din Turcia a examinat, săptămâna trecută, cererea depusă de o asociaţie apropiată guvernului turc de a schimba decretul care a impus laicizarea catedralei şi a anunţat că va lua o decizie peste două săptămâni. Această asociație susține că semnătura lui Mustafa Kemal Ataturk din decretul care stă la baza laicizării monumentului ar fi falsificată. 

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul a fost transformată în muzeu în 1935. În cazul în care va redeveni moschee, turiştii vor putea continua să viziteze monumentul, însă autorităţile vor trebui să decidă în ce condiții. 

Peste 200 de intelectuali au semnat o cerere săptămâna trecută ca Sfânta Sofia să rămână muzeu, subliniind că guvernul turc nu este nevoit să se întrebe dacă „trebuie să fie moschee sau muzeu”, ci „cum putem îngriji mai bine monumentul”. La aceste voci, se adaugă mai multe mai multe personalități și instituții din afara Turciei, care au cerut guvernului de la Ankara să păstreze statutul actual al monumentului, printre care guvernul Greciei, patriarhul rus Kirill, patriarhul ecumenic Bartolomeu și secretarul de stat american Mike Pompeo. 

Sfânta Sofia face parte din Patrimoniul Cultural al Umanităţii UNESCO și este, în prezent, unul dintre cele mai vizitate monumente din Turcia. Timp de 900 de ani a fost cea mai importantă catedrală a creştinătăţii, înainte de a fi transformată în moschee timp de 500 de ani, după cucerirea Constantinopolului de către otomani.