Câte degete avea Anne Boleyn? jpeg

Câte degete avea Anne Boleyn?

Speculaţiile şi zvonurile au făcut parte din viaţa Annei încă de la început. Tânăra nobilă devine în anul 1533 a două soţie a lui Henry al VIII-lea, însă după numai trei ani este decapitată.

Printre cele mai ciudate zvonuri care au circulat despre regina Angliei este ideea cum că la una dintre mâini ar fi avut 6 degete. Zvonul a pornit cel mai probabil de la cartea scrisă de Nicholas Sander. În această carte scrisă la câteva decenii de la moartea reginei, Nicholas dă câteva detalii cu privire la aspectul acesteia. Sander susţine că Anne Boleyn ar fi avut un dinte strâmb sub buza de sus şi 6 degete la mâna dreapta.

Descrierea lui Sander a intrat în mitologia lui Boleyn, însă aceste informaţii au fost mereu puse sub semnul întrebării. Sander nu s-a întâlnit niciodată cu Anne Boleyn în persoană, iar unii istorici sunt de părere că o femeie urâtă nu ar fi putut atrage atenţia unui rege playboy că Henry VIII. Mai mult decât atât, Sander era un duşman declarat al fiicei Annei, regina Elisabeta I, care l-a trimis în exil.

În perioada medievală, aluniţele şi alte imperfecţiuni ale corpului erau considerate semne ale vrăjitoriei şi nu este exclus ca Sander să fi încercat să le denigreze atât pe Anne Boleyn cât şi pe Elisabeta I în cartea sa.

S-au păstrat puţine portrete ale reginei Anne Boleyn pe care le putem considera surse credibile. Cele care există arată totuși o Boleyn cu totul diferită faţă de cea descrisă de Sander. Persoanele care au întâlnit-o în persoană au descris-o ca fiind frumoasă sau arătoasă, dar nicio persoană nu a povestit nimic despre vreun al şaselea deget. George Wyatt, un biograf care a avut ocazia de a sta de vorba cu câţiva dintre apropiaţii Annei, a scris în notiţele sale că aceştia au putut observa câteva aluniţe şi o unghie în plus la degetul mic al mâinii drepte, însă nu un al şaselea deget.În secolul XIX au fost exhumate câteva morminte de la Turnul Londrei, printre care şi unul care se credea că ar aparţine Annei Boleyn.În urmă examinării nu au fost găsite semne ale celui de-al şaselea deget.