Câștigă cu Historia și Editura Litera o carte deosebită: «Mao Zedong» CÂȘTIGĂTORII jpeg

Câștigă cu Historia și Editura Litera o carte deosebită: «Mao Zedong» CÂȘTIGĂTORII

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 19 mai 2015

Câștigă cu Historia și Editura Litera o carte deosebită: «Mao Zedong», în cadrul concursului „O ZI DIN ISTORIE!".

CÂȘTIGĂTORII:

Ilie Iacob 

Mailat Elena

Adrian Popescu 

Anton Adriana 

Ralucica Andreea 

Răspunde corect la întrebarea „În ce an a fost lansată Marea Revoluție Culturală din China?”, apoi abonează-te la newsletterul historia.ro, şi eşti înscris automat în tragerea la sorţi pentru cȃştigarea cărţii Mao Zedong. Trimite răspunsul pe adresa de e-mail concurs.historia@historia.ro împreună cu datele tale de contact (nume complet, telefon). Câştigătorii, cinci la număr, vor fi publicati pe site-ul Historia.ro în data de 2 iunie.

Concursul se desfășoară în perioada 20 mai - 2 iunie.

ATENTIE! Abonarea la newsletter in momentul tragerii la sorti este obligatorie! Daca nu sunteti abonati la newsletter in momentul tragerii la sorti, premiul se invalideaza si este extras un alt câştigător.Cei care sunt abonati mai vechi la newsletter participa automat la concursul nostru. Singurul lucru pe care trebuie sa il mai faca este sa trimita răspunsul pe email la intrebarea pusă de noi.

Click aici pentru regulamentul concursului

Mao Zedong, de Enrico Fardella

Mao Zedong a fost atras de politică deoarece era din fire rebel şi nerăbdător să iasă din categoria socială în care îl plasaseră condiţiile economice ale familiei. A ales comunismul şi a avut două mari intuiţii politice. În primul rând, a înţeles că Revoluţia Chineză ar fi fost posibilă numai dacă partidul ar fi reuşit să mobilizeze masele de ţărani. Şi, în al doilea rând, a înţeles că războiul împotriva Partidului Naționalist cerea fantezie, abilitate, flexibilitate, isteţime vicleană.

Capodoperele lui au fost Marşul cel Lung (12000 de kilometri, 200 de confruntări armate, 80000 de victime umane), micul stat comunist din Shaanxi şi marea mobilizare populară împotriva Gomindan, între 1947 şi 1949. După proclamarea Republicii Populare Chineze pe 1 octombrie 1949, colectivizarea pământurilor deţinute de ţărani a pus economia în genunchi şi a produs un fel de catastrofă umanitară. Politica aşa-numită a celor „o sută de flori“, lansată de Mao pentru a obţine consensul intelectualilor, a pus în pericol puterea partidului şi a fost întreruptă dur.

Marele Salt Înainte şi crearea Comunelor (organe centralizate de care depindeau activităţile agricole şi industriale a numeroase sate) au avut un eşec răsunător. La sfârşitul anilor 1950, pentru a-și recupera puterea pierdută, a avut ultima intuiţie și a declanşat Revoluţia Culturală, act suprem de cinism politic (între cincisprezece și douăzeci de milioane e morți), dar şi de fantezie romantică.

Cele 80 de fotografi alb-negru care însoțesc textul documentează în imagini sugestive epoca și viața celui care a fost supranumit Marele Cârmaci.

mao zedong jpg jpeg