Castelul lui Himmler, transformat în muzeu al trupelor SS jpeg

Castelul lui Himmler, transformat în muzeu al trupelor SS

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 19 aprilie 2010

Un muzeu care prezintă istoria trupelor SS comandate de Adolf Hitler şi-a deschis porţile în această săptămână, în Germania, fiind amenajat într-un vechi castel medieval ce ar fi trebuit să le servească acestora drept "cămin spiritual" după eventuala victorie nazistă asupra Europei.

Muzeul, primul din lume consacrat exclusiv trupelor SS (Schutzstaffel/ Eşalonul de protecţie), prezintă istoria şi evoluţia acestei gărzi de elită a lui Hitler, care a ajuns să aibă peste un milion de membri, care s-au făcut vinovaţi de cele mai abominabile crime comise în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Printre obiectele expuse figurează agenda şefului trupelor SS, Heinrich Himmler, uniforme negre, inele din argint, oferite de Himmler ofiţerilor SS cu rang superior, svastici, capete de mort şi rune stilizate din fier din vechile sigle SS.

În opinia lui Moritz Pfeiffer, un istoric în vârstă de 27 de ani care a contribuit la înfiinţarea acestui muzeu, obiectele expuse au scopul de a reaminti crimele naziste, pentru a evita orice eventuală acuzaţie că ar glorifica SS-ul.

"Ideologia rasistă nu trebuie reprezentată fără a ţine seama de contextul crimelor pe care le-a produs", a declarat Moritz Pfeiffer.

În opinia lui Bernd Neumann, ministrul Culturii din Germania, prezent la inaugurare, muzeul trebuie să fie "un loc care rememorează atât victimele, cât şi persoanele vinovate".

Castelul triunghiular, construit în secolul al XVII-lea pe o colină din centrul Germaniei, nu departe de Hanovra, adăposteşte, totodată, un campus pentru tineri, care a jucat el însuşi un rol important în istoria SS.

Himmler a preluat controlul acestuia, în 1934, imediat după venirea la putere a naziştilor, el dorind să facă din castel o şcoală de elită pentru ofiţerii SS.

Ulterior, Himmler a început să transforme acest castel pentru a face din el un centru spiritual nazist, în interiorul căruia o flacără ar fi trebuit să ardă pentru eternitate, într-o criptă circulară.

Deasupra criptei, într-o altă sală rotundă, denumită "sala liderilor supremi ai SS", Himmler se întâlnea, potrivit legendei, cu cei 12 generali principali ai săi.

Castelul atrage şi în prezent numeroşi adepţi neonazişti, iar autorităţile încearcă să evite ca acesta să devină un loc de "pelerinaj".

"Muzeul are un regulament. Vizitatorii nu au dreptul să spună anumite lucruri, să facă anumite semne sau să poarte anumite articole vestimentare", a declarat Pfeiffer, făcând aluzie la sloganurile şi salutul hitlerist, interzise în Germania, şi la hainele îndrăgite de neonazişti.

"Ne rezervăm dreptul de a-i da afară pe acei vizitatori care nu respectă regulile noastre şi am făcut deja acest lucru în trecut", a adăugat istoricul german.

Potrivit directoarei adjuncte a muzeului, Kirsten John-Stucke, înfiinţarea acestui muzeu are ca scop principal demolarea acelor mituri asociate trupelor SS şi castelului lui Himmler.

Schutzstaffel (Eşalonul de protecţie), cunoscut şi sub numele de SS, a fost o organizaţie paramilitară ce a reprezentat baza Partidului Nazist. SS-ul a evoluat de la o unitate paramilitară mică la o forţă de elită, care a servit ca o gardă pretoriană pentru Führer sau ca o "Escadrilă de apărare" pentru Partidul Nazist, influenţa politică a acestei organizaţii fiind la fel de mare ca cea a Armatei Germane "Wehrmacht". Construit pe ideologia nazistă şi condus de Heinrich Himmler, SS-ul a fost responsabilul principal pentru crimele de război săvârşite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Iniţial mai mic decât Sturmabteilung (Batalioanele de Asalt, prescurtate SA) conduse de Ernst Röhm, SS-ul a crescut ca număr şi putere, datorită loialităţii sale exclusive pentru Hitler. Sub conducerea lui Himmler, SS-ul şi-a selectat şi instruit personalul după ideologia ariană.