Casa Regală rămâne la Palatul Elisabeta jpeg

Casa Regală rămâne la Palatul Elisabeta

📁 Monarhia în România
🗓️ 2 februarie 2018

Casa Regală rămâne la Palatul Elisabeta și după data de 5 februarie, când ar fi urmat să elibereze imobilul, însă va plăti o chirie lunară.

”În prezent, sunt în curs discuții între Casa Majestății Sale și RA-APPS privind situația Palatului Elisabeta. Pe durata acestor discuții, Familia Regală va continua activitățile publice la Palatul Elisabeta și va plăti o sumă lunară reprezentând contravaloarea folosinței imobilului”, a declarat, pentru Mediafax, Radu Ghinea, consilier la Casa Regală.

Potrivit legii, după moartea Regelui Mihai I, moștenitorii săi aveau la dispoziție 60 de zile pentru a elibera Palatul Elisabeta, imobil care fusese oferit Regelui ca locuință de protocol în timpul vieții.

Situat în vecinătatea parcului Herăstrău (mai nou Parcul Mihai I), Palatul Elisabeta a fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României. Palatul nu a fost destinat să găzduiască activități oficiale, ci să servească ca locuință Principesei reîntoarse în țară. Palatul nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 August 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta. În acest palat, Regele Mihai a fost forțat să semneze actul de abdicare, la 30 decembrie 1947. Palatul s-a aflat în proprietatea Principesei Elisabeta până la naționalizarea lui în 1948.