Autor 3888 vizualizări


Casa din Braunau am Inn (Austria), în care s-a născut şi a locuit până la vârsta de 3 ani Adolf Hitler, a devenit subiect de controverse, astfel că s-a decis transformarea ei într-o secție de poliție. Autoritățile din localitate au decis să mențină – şi după transformare – placa memorială anti-fascistă şi anti-război ce fusese instalată la sfârşitul anilor ’80 la exteriorul casei, relatează DPA, citată de Agerpres.


Inscripționată în limba germană cu mesajul „Pentru pace, libertate şi democrație, niciodată din nou fascism, milioane de morţi ne aduc aminte”, placa a fost plasată în faţa casei în 1989. „Acest mesaj a fost corect în 1989 când a fost instalat şi este corect şi în ziua de azi”, a explicat viceprimarul oraşului austriac Hubert Esterbauer.

Clădirea cu trei etaje din centrul orașului Braunau am Inn atrage vizitatori cu simpatii neonaziste încă din anii ’50. În cursul procesului de transformare a casei într-o secție de poliție, toate modificările aduse fațadei, ferestrelor şi acoperișului în perioada nazistă vor fi înlăturate.

Acest articol a apărut în numărul 223 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (punctele Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 14 august – 14 septembrie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com  Cumpără Acum