Care este „veriga lipsă” asociată cu apariția erelor glaciare? jpeg

Care este „veriga-lipsă” asociată cu apariția erelor glaciare?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 19 ianuarie 2021

O echipă de cercetători de la Programul Internațional de Descoperiri Oceanice susține că a descoperit o „verigă lipsă” care ar putea explica seria de reacții în lanț asociate unor perioade prelungite de temperaturi reci, deși mecanismele exacte prin care sunt declanșate epocile glaciare nu sunt încă pe deplin înțelese. 

Cercetătorii au arătat că topirea ghețarilor din Antarctica ar putea avea un rol mult mai mare decât s-a crezut în procesul de apariție a epocilor glaciare. Este cunoscut deja faptul că ciclurile glaciare sunt influențate de modificări periodice ale orbitei solare a Pământului de-a lungul a mii de ani, într-un proces ce presupune schimbări ale cantității de energie solară ce ajunge pe Pământ. Totuși era un mister cum aceste variații ale energiei solare sunt capabile să antreneze astfel de schimbări climatice dramatice, relatează Adevărul.

Echipa internațională de cercetători sugerează că atunci când orbita Pământului în jurul Soarelui ajunge într-un anumit punct, ghețarii din Antarctica încep să se topească și să se îndepărteze de pol. În acest proces, volume mari de apă dulce sunt transportate din Oceanul de sud în Oceanul Atlantic, iar pe măsură ce acest schimb devine mai intens, tiparele de circulație oceanică la scară mare suferă modificări dramatice, extrăgând dioxidul de carbon din atmosferă și reducând așa-numitul efect de seră. Asta creează condiții pentru instalarea epocilor glaciare.

Echipa de cercetători a realizat reconstrucții ale condițiilor climatice analizând sedimente de rocă depuse în ocean în urma topirii ghețarilor. Acestea arhivează deplasări ale ghețarilor de-a lungul unei istorii întinse pe 1.6 milioane de ani. Cercetătorii au descoperit că aceste depozite rezultate din topirea ghețarilor sunt asociate cu schimbări în profunzime ale circulației oceanice. 

Profesorul Ian Hall, coautor al studiului și unul dintre coordonatorii expediției IODP, a explicat: „rezultatele noastre furnizează veriga-lipsă a modurilor de reacție ale Antarcticii și Oceanului Sudic la ritmurile naturale ale sistemului climatic asociat cu orbita noastră în jurul Soarelui”. 

În ultimii trei milioane de ani, Pământul a trecut regulat prin epoci glaciare, dar în prezent suntem într-o perioadă interglaciară, când temperaturile sunt mai calde.