Care este cea mai veche utilizare cunoscută a calendarului mayaș?  jpeg

Care este cea mai veche utilizare cunoscută a calendarului mayaș?

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 15 aprilie 2022

O glifă reprezentând o zi numită „7 Cerb”, descoperită pe fragmente murale din interiorul ruinelor unei piramide din Guatemala, datând din secolul al III-lea î.Hr., reprezintă cea mai veche utilizare cunoscută a calendarului mayaș.

Fragmentele au fost găsite în situl arheologic San Bartolo, în jungla din nordul Guatemalei, devenit faimos în 2001 odată cu descoperirea unei camere îngropate ce conținea picturi murale elaborate și colorate datând din jurul anului 100 î.Hr. și reprezentând scene ceremoniale și mitologice mayașe, relatează Agerpres.

Aceste fragmente conținând glifa „7 Cerb” au fost descoperite în interiorul aceleiași piramide, Las Pinturas, unde au fost găsite picturile murale realizate mai târziu, încă intacte.

Ca și în cazul acestei structuri, mayașii obișnuiau să construiască ceea ce inițial erau temple de dimensiuni modeste, urmând ca mai apoi să ridice versiuni tot mai mari peste cele existente. Această piramidă a ajuns în cele din urmă la o înălțime de aproximativ 30 de metri.

Glifa descoperită pe fragmentele murale reprezentând ziua „7 Cerb”, una dintre cele 260 de zile purtând nume din calendarul mayaș, include semnul pentru cifra șapte peste conturul capului unui cerb.

Până în prezent, cea mai veche însemnare definitivă a calendarului mayaș data din secolul I î.Hr.

Calendarul, bazat pe observații ale mișcărilor Soarelui, Lunii și planetelor, includea un ciclu ritual de 260 zile cu nume. Calendarul de 260 de zile, numit tzolk'in, era unul dintre mai multe sisteme mayașe de calculare a timpului, interdependente, ce includeau de asemenea un an solar de 365 de zile, un sistem mai mare denumit „Numărătoare lungă” și un sistem lunar.

San Bartolo a fost un centru regional în timpul perioadei preclasice mayașe, din jurul 400 î.Hr. până în anul 250 d.Hr. Această perioadă a pus bazele înfloririi culturii mayașe în timpul

perioadei clasice ulterioare, faimoasă pentru orașele sale, printre care Tikal din Guatemala, Palenque din Mexic și Copan din Honduras.

Aproximativ 7.000 de fragmente murale - unele mici cât o unghie și altele de până la 20x40 cm - au fost aduse la lumină la San Bartolo, un adevărat „puzzle uriaș”, după cum l-a descris profesoara de antropologie Heather Hurst de la Skidmore College din New York, coautoare a studiului.

„7 Cerb” și alte însemnări observate pe 11 fragmente murale de la San Bartolo analizate în cadrul acestui studiu sugerează existența unor convenții artistice și de scriere mature la acea vreme în regiune, sugerând că acest calendar era deja utilizat de mulți ani. 

„În alte situri vor fi găsite probabil alte exemple, poate chiar exemple anterioare”, a spus Hurst.

Foto sus: O reconstituire a sitului arheologic de la San Bartolo, așa cum ar fi arătat în secolul al III-lea î.Hr. Desen de Heather Hurst. Medalion: Glifa reprezentând ziua numită „7 Cerb” (foto: Karl Taube / Proyecto Regional Arqueológico San Bartolo-Xultun, via Science Advances)