Capitala pierdută a imperiului Khmer, descoperită în jungla cambodgiană jpeg

Capitala pierdută a imperiului Khmer, descoperită în jungla cambodgiană

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 24 octombrie 2019

Existența vechiului oraș Mahendraparvata, una dintre capitalele imperiului Khmer, a fost confirmată de arheologi în jungla cambodgiană. Orașul pierdut a fost menționat în numeroase izvoare istorice, însă până acum locul în care se afla nu era cunoscut. 

Imperiul Khmer a controlat Asia de Sud-Est între secolele IX și XV. Despre acest oraș se credea că a fost înghițit de junglă și că se află pe un munte, nu departe de celebrul complex de temple Angkor Wat, relatează Agerpres.

Datorită unei hărți realizate folosind instrumente de ultimă generație, cercetătorii pot confirma acum că ruinele acoperite de vegetație de pe muntele Phnom Kulen sunt rămășițele orașului vechi de 1000 de ani.  

Tehnologia lidar (practic un „sonar” cu laser) generează hărți aeriene ale unei zone cu ajutorul unui avion care proiectează raze laser spre pământ și apoi măsoară cât de multă lumină este reflectată înapoi. Analizând datele obținute astfel, oamenii de știință pot detecta prezența ruinelor la sol, chiar dacă sunt acoperite de vegetație deasă. Datele obținute prin tehnologia lidar în 2012 și 2015 au fost combinate cu observații realizate de la sol și cu săpături arheologice. 

În Mahendraparvata, Jayavarman al II-lea s-a declarat „regele regilor khmeri”. Conform inscripțiilor găsite de arheologi, acest oraș a fost capitala imperiului în perioada scurtă cuprinsă între sfârșitul secolului VIII și începutul secolului XI, când capitala a fost mutată la Angkor, într-o zonă mult mai propice culturilor de orez.