Când vorbim de crime de război? Spital bombardat din greșeală în Afganistan jpeg

Când vorbim de crime de război? Spital bombardat din greșeală în Afganistan

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 octombrie 2015

Sunt bombardarea unui spital sau doborârea unui avion civil crime de război? Dar dacă autoritățile își cer iertare pentru asta?

Aceste întrebări sunt de actualitate acum în Afganistan, după ce americanii au bombardat un spital ce aparținea de organizația umanitară Medicins Sans Frontieres. Au murit 22 de oameni, inclusiv 12 persoane din personalul medical.

După ce au pierdut puterea după 2001, goniți de forțele americane, astăzi talibanii sunt pe cale de a recupera controlul în Afganistan. Statele Unite au început retragerea soldaților, iar în urma lor rămâne un vid de putere ce trebuie umplut.  

Termenul „crimă de război” are o definiție legală precisă, spun experții. El nu poate fi folosit pentru a descrie un accident sau orice tip de incident pe timp de război.

Ce este o crimă de război?

Potrivit lui Allen Weiner, profesor de drept internațional la Stanford, „pentru a vorbi de crimă de război, trebuie să intenționezi sau să știi precis că urmează să lovești un obiectiv civil. Este o crimă dacă lovești intenționat ținte civile, la fel și dacă pornești un atac asupra unei ținte despre care crezi că este militară, dar atacul este disproporționat față de avantajul militar pe care îl poți obține”.

Președintele Obama l-a sunat personal pe liderul francez al organizației Medicins Sans Frontieres pentru a-și cere scuze față de incidentul din Afganistan. Liderii MSF doresc în continuare o anchetă independentă asupra celor întâmplate și vor să știe dacă oficialii americani implicați pot fi acuzați de crime de război. Între timp, Pentagonul a cerut propria anchetă.

Potrivit legislației internaționale, atacurile asupra spitalelor, școlilor și altor instituții civile sunt interzise – dacă ele nu sunt folosite în scopuri militare. Oficialii Pentagonului au declarat inițial că asupra soldaților afgani de la sol se trăgea dinspre unități talibane aflate la spital, fapte negate de personalul medical. 

Curtea Penală Internațională de la Haga a judecat în ultimii ani cazuri de crime de război și a organizat tribunale speciale pentru a judeca astfel de crime din Iugoslavia, Sierra Leone, Rwanda, Liban sau Cambodgia.

Afganistanul e stat semnatar al tratatului care dă Curții Internaționale de la Haga dreptul de a judeca astfel de cazuri, dar Statele Unite nu sunt. Este și cazul Chinei, Siriei sau Rusiei, ceea ce înseamnă că judecarea Rusiei pentru avionul doborât în Ucraina în 2014 nu este posibilă.

„Potrivit curții penale internaționale, pentru a intra sub jurisdicția sa, atacul trebuie să facă parte dintr-un plan  sistematic de atacuri.” Prin urmare, un atac singular nu se ridică la acest nivel și, teoretic, nu poate fi judecat la Haga.

Încă nu se știe dacă Statele Unite ale Americii vor colabora cu anchetatorii independenți. În trecut, SUA au judecat soldați pentru crime de război comise în Irak și Afganistan, soldați condamnați de tribunalele militare americane. 

Sursa: http://news.discovery.com/