Călătorie istorică a cazacilor de la Moscova la Paris jpeg

Călătorie istorică a cazacilor de la Moscova la Paris

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 13 august 2012

Un grup de 23 de cazaci a început duminică, lângă Moscova, o călătorie pe cai spre Paris, pentru a reconstitui traseul cazacilor care l-au urmărit pe Napoleon I între anii 1812-1814, relatează cotidianul britanic "The Telegraph".

Îmbrăcaţi în uniforme albastre, cu căciuli tradiţionale, cei 23 de cazaci care au plecat în această călătorie au primit onoruri militare înainte de a se lansa în această aventură care va dura aproape două luni. Traseul are peste 2.500 km.

În afară de Rusia, cazacii vor traversa Belarus, Polonia, Lituania, Germania şi Franţa. Ei speră să ajungă la jumătatea lunii octombrie la Fontainebleau, lângă Paris, unde Napoleon I a abdicat în 1814.

Ei speră să-şi continue drumul, fără cai, până la Paris şi "să-şi spele picioarele în Sena", potrivit şefului lor, Alekandr Koliakin. "Vom trăi în corturi, în condiţii de tabără, dar şi în hoteluri. Ideea este de a fi în condiţii cât mai apropiate de cele ale vieţii militarilor", explică alt participant, Boris (34 ani).

În acest an, Rusia celebrează bicentenarul campaniei lui Napoleon în Rusia, marcată de bătălia de la Borodino, în 7 septembrie 1812. Chiar dacă Moscova şi-a deschis porţile în faţa împăratului francez, aceasta este marcată în Rusia ca un episod glorios în urma căruia forţele ruse au efectuat o retragere tactică.

În octombrie 1812, Napoleon a fost constrâns la o retragere dezastruoasă din Rusia, în timpul căreia Marea sa Armată a fost decimată de frig şi de hărţuiala trupelor ruse, în special de cazaci.

"Este un marş pentru pace, un marş în memoria tuturor celor care au căzut în luptă în timpul războiului", a declarat unul dintre participanţi. "Vom depune flori la mormintele combatanţilor ruşi, dar şi la cele ale soldaţilor francezi şi polonezi", ceremoniile fiind completate cu concerte şi diverse alte manifestări festive în oraşele în care cazacii se vor opri, a adăugat Mocialkov.

Proiectul de aproape 80 de milioane de ruble (2 milioane de euro) a fost finanţat prin donaţii şi sponsorizări, a precizat unul dintre membrii comitetului de organizare.

Cei 23 de voluntari selecţionaţi, bărbaţi de diverse vârste, s-au antrenat din septembrie 2011.