Cadran solar antic, descoperit în Turcia / FOTO jpeg

Cadran solar antic, descoperit în Turcia / FOTO

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 24 martie 2020

Arheologii turci au descoperit un cadran solar cu o vechime de peste 2.000 de ani. Cadranul din marmură, realizat în stilul elenistic, a fost găsit în orașul Denizli din sud-vestul Turciei, zonă în care în Antichitate se afla orașul Laodicea.

Orientat spre soare, cadranul arată anotimpurile, lunile anului și orele zilei și reprezintă „un obiect unic”, a declarat Celal Şimșek, rectorul catedrei de Arheologie de la Universitatea Pamukkale din Denizli.

Cadranul este decorat cu imagini care prezintă frunze și numele grecești ale anotimpurilor, însă îi lipsește acul care produce umbra, cunoscut sub denumirea de „gnomon”, relatează Agerpres.

cadran 2 jpg jpeg

Laodicea a fost unul dintre cele mai mari orașe antice de pe teritoriul actual la Turciei și se află pe lista siturilor propuse spre a fi incluse în patrimoniul UNESCO încă din 2013. Aici se afla una dintre cele șapte biserici menționate în „Apocalipsa lui Ioan”, precum și cel mai mare stadion antic de pe teritoriul actual al Turciei.

Laodicea este cel mai mare oraș antic descoperit în Turcia modernă, după Efes, situat la sud de Izmir și aflat la o distanță de 200 de kilometri spre vest.

Cadran 3 jpg jpeg

Foto: Twitter.com/Celal Şimşek