Bombardier american dispărut în Siberia în 1943, găsit după 71 de ani jpeg

Bombardier american dispărut în Siberia în 1943, găsit după 71 de ani

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 29 iulie 2014

Un avion militar american dispărut în urmă cu 71 de ani în Vestul Siberiei a fost descoperit în taigaua rusească, au anunțat ecologiștii ruși, scrie The Moscow Times. Avionul tip Douglas A-20 Havoc (DB-7) a dispărut în 1943, când se îndrepta din Alaska spre Frontul de Est. Era unul din cele 3400 de avioane DB-7 oferite Armatei Roșii de către SUA prin programul lend-lease. 

Rămășițele avionului pierdut au fost descoperite inițial în 1966 de către un vănător din taiga, dar după ce a părăsit zona, acesta nu a mai găsit drumul înapoi. De atunci, căutarea a continuat în următorii 48 de ani, avionul fiind descoperit în cele din urmă de reprezentanți ai rezervației Kuznetski Alatau. Avionul se află pe pantele muntelui Zelionaya, din regiunea Kemerovo.

Cauzele prăbușirii avionului sunt încă un mister. În Siberia nu au avut loc ostilități, astfel că e puțin probabil ca aeronava să fi fost doborâtă. În schimb, bombardierul ar fi putut avea probleme din cauza vremii proaste.

Avioanele care plecau din Alaska erau pilotate de echipaj sovietic, astfel că identitatea piloților morți în acest accident va putea fi scoasă la iveală prin identificarea numărului avionului (F216).