Blocurile albastre de la Stonehenge, extrase din carieră acum 5 000 de ani  jpeg

Blocurile albastre de la Stonehenge, extrase din carieră acum 5.000 de ani

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 21 martie 2019

Numite „pietre albastre”, blocurile din piatră de nuanţă gri-albăstruie incluse în monumentul megalitic de la Stonehenge (Marea Britanie) datează din anul 3.000 înaintea lui Hristos, potrivit unui studiu realizat de University College London (UCL), publicat de revista „Antiquity”.

În cadrul studiului au fost realizate patru excavaţii la două cariere din Ţara Galilor, de unde se ştie deja că proveneau „pietrele albastre”, care au oferit mari evidenţe că extracţia lor s-a produs în urmă cu 5.000 de ani. Cele 42 de blocuri de piatră sunt mai mici decât celelalte care formează celebrul monument de la Stonehenge şi au această culoare deoarece sunt din granit de culoare gri-albăstruie.

Cea mai mare carieră de unde au fost extrase pietrele se află la aproximativ 290 de kilometri de Stonehenge, în apropiere de Carn Goedog, pe versantul de nord al colinelor Prescelly. Stonehenge este unul dintre monumentele megalitice cele mai cunoscute din lume, construit în epoca neolitică în urmă cu 4.000-5.000 de ani, în apropiere de Amesbury, Wiltshire.

Acest articol a fost publicat în numărul 206 al Revistei Historia, disponibil la toate chioșcurile de presă în perioada 15 martie – 14 aprilie 2019 și în format digital pe paydemic.com! Cumpără Acum

Citește numărul 206 al Revistei Historia și în format DIGITAL: