Binoclul de teatru pe care îl avea Lincoln când a fost asasinat, scos la licitaţie la Los Angeles jpeg

Binoclul de teatru pe care îl avea Lincoln când a fost asasinat, scos la licitaţie la Los Angeles

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 25 aprilie 2012

Binoclul pe care îl avea asupra sa preşedintele american Abraham Lincoln în seara în care a fost asasinat, la teatrul Ford's din Washington, în 1865, a fost scos la licitaţie, la Los Angeles, au anunţat reprezentanţii casei Nate D. Sanders, citaţi de AFP.Pe 14 aprilie 1865, preşedintele Abraham Lincoln asista la reprezentaţia piesei de teatru "Our American Cousin". În timpul scenei a treia din actul al II-lea, John Wilkes Booth a intrat în loja preşedintelui şi l-a împuşcat în cap. Lincoln a murit câteva ore mai târziu la spital.

image
image

Potrivit casei de licitaţii Nate D. Sanders, cu sediul la Los Angeles, binoclul - negru cu motive aurii, de fabricaţie germană - a fost găsit în stradă de căpitanul James M. McCamly, în momentul în care acesta ajuta la evacuarea preşedintelui american.

"Binoclul a rămas în posesia familiei McCamly timp de trei generaţii", se precizează în comunicatul emis de casa de licitaţii Nate D. Sanders."În 1968, reprezentanţii teatrului Ford's din Washington l-au anunţat pe stră-strănepotul lui McCamly că deţin husa binoclului, în care acesta intra «perfect»", se afirmă în acelaşi comunicat.Binoclul a fost achiziţionat în 1979 de Malcolm Forbes Sr., moştenitorul fondatorului celebrei reviste Forbes.Valoarea estimată a binoclului este de 500.000 - 700.000 de dolari. Licitaţia este în curs de desfăşurare pe internet şi se va încheia pe 30 aprilie, la ora locală 17.00 (03.00 ora Bucureştiului, n.r.). Cumpărătorii potenţiali au posibilitatea de a licita şi prin telefon.Abraham Lincoln (1809 - 1865), câteodată numit "Abe Lincoln" sau "Honest Abe" (Abe cel cinstit), a fost cel de-al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (1861-1865) şi primul preşedinte republican. Lincoln s-a opus expansiunii sclaviei şi a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major în cristalizarea eforturilor Uniunii în cadrul Războiului Civil American, a coordonat eforturile diplomaţiei americane, a patronat acţiunile Partidului Republican, a informat opinia publică prin mesaje şi cuvântări (aşa cum a fost faimoasa Cuvântare de la Gettysburg), a iniţiat, formulat şi condus planuri sociale esenţiale pentru societatea americană-abolirea sclaviei şi reconstrucţia Uniunii. Abraham Lincoln a fost asasinat la terminarea Războiului Civil.

sursa:gandul.info