Berlinul, îngrijorat de afirmaţiile că Polonia ar fi responsabilă de Al Doilea Război Mondial jpeg

Berlinul, îngrijorat de afirmaţiile că Polonia ar fi responsabilă de Al Doilea Război Mondial

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 10 septembrie 2010

Guvernul german şi-a exprimat public îngrijorarea în legătură cu declaraţiile preşedintei unei organizaţii a victimelor de război germane potrivit căreia Polonia ar fi parţial responsabilă de cel de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

"Declaraţiile ambigue care pun în discuţie problema grelei responsabilităţi a Germaniei în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial nu sunt acceptabile", a afirmat ministrul liberal (FDP) de Externe, Guido Westerwelle.

Astfel de declaraţii "nu numai contrazic faptele istorice, dar dăunează şi imaginii ţării noastre în străinătate, şi nu numai în ţările vecine şi în Polonia", a adăugat el într-un comunicat.

Secretarul de stat al acestuia, Cornelia Pieper, calificase anterior aceste declaraţii drept "foarte periculoase".

Acest caz intervine în urma declaraţiilor lui Erika Steinbach, preşedinta Federaţiei germane a expulzaţilor de război (BdV) şi deputat al partidului conservator CDU al cancelarului Angela Merkel, în care ea consideră că Polonia, prin mobilizarea forţelor, a precipitat invazia germană de la 1 septembrie 1939, scrie Mediafax.

"Din nefericire nu putem schimba nimic din faptul că Polonia a fost cea care şi-a mobilizat trupele în martie 1939", a declarat Steinbach pentru ediţia electronică a cotidianului Die Welt.

Steinbach, născută în fostul oraş german Dantzig (în prezent Gdansk din Polonia), este prost văzută la Varşovia după ce a refuzat, în 1990, anul reunificării germane, să voteze recunoaşterea definitivă a liniei de frontieră polonezo-germane de după război.

Iritată în mod evident de criticile guvernamentale, ea a anunţat într-un interviu ce va apărea vineri în Die Welt că va demisiona din conducerea CDU.