Berlinul, dator vândut către un târg german în urma unui credit din evul mediu jpeg

Berlinul, dator vândut către un târg german în urma unui credit din evul mediu

Mittenwalde este un oraș situat la aproximativ 30 de kilometri sud-est de Berlin. Recent, oficialii acestei localități au descoperit un certificat de împrumut din 28 mai 1562, care atestă faptul că Mittenwalde a împrumutat Berlinul cu 400 de guldeni (monede de aur din Europa medievală).

Certificatul a fost descoperit de Vera Schmidt, istoricul orașului. Cum împrumutul avea o dobândă anuală de 6%, datoria Berlinului către Mittenwalde se ridică, astăzi, la 11.200 de guldeni, echivalentul a 112 milioane de euro, anunță agenția de știri Reuters.

O dată ce suma este ajustată pentru inflație și dobânda compusă, datoria se ridică la mii de miliarde de euro, anunță Reuters citând Radio Berlin Brandenburg.

Problema sigiliului

Berlin, și așa confruntat cu datorii de 63 de milioane de euro, ar putea scăpa de această datorie pentru faptul că documentul nu are sigiliu, fapt care l-ar putea invalida, raportează ediția germană a publicației financiare „Financial Times”. Cu toate acestea, istoricii susțin că sigiliile nu erau folosite foarte des până în secolul XVII.

Capitala Germaniei și-a plătit, însă parte din datorie, Ulrich Nussbaum, ministrul de Finanțe al Berlinului oferind Mittenwalde un gulden ceremonial bătut în 1539. Pe piață, această monedă din aur de 18 karate cântărind 3, 25 uncii valorează între 50.000 și 100.000 de euro, anunță publicația germană „Berliner Zeitung”.

Se pare, însă, că nu este prima oară când acest certificat este găsit, sau când Mittenwalde cere ca banii să-i fie replătiți. Conform „Berliner Zeitung”, cam la fiecare 50 de ani din 1820 încoace, oficialii orășelului, un fost important centru comercial în secolul XVI, astăzi redus la doar 8.800 de locuitori, cer capitalei ca împrumutul să-i fie restituit.

Sursa:www.adevarul.ro