Banca Angliei, omagiu pentru matematicianul Alan Turing  jpeg

Banca Angliei, omagiu pentru matematicianul Alan Turing

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 26 martie 2021

Banca Angliei a dezvăluit designul unei viitoarei bancnote de 50 de lire sterline, cu chipul lui Alan Turing, matematicianul care, prin abilităţile sale de descifrare a codurilor, a contribuit la victoria aliaţilor în cel de-Al Doilea Război Mondial, şi despre care se crede că s-ar fi sinucis după ce a fost condamnat pentru homosexualitate, informează agerpres.ro.

Pe bancnota de 50 de lire sterline este reprezentată o formulă matematică dintr-o cercetare realizată de Turing în 1936, considerată o precursoare a informaticii moderne, precum şi desene tehnice ale maşinilor folosite pentru descifrarea codul Enigma. 

Bancnota din polimer conţine şi un citat din Turing despre apariţia inteligenţei artificiale: ''Este doar un preambul a ceea ce va veni şi doar umbra a ceea ce va fi''.

Pe baza descoperirilor matematicienilor polonezi care reuşiseră să citească codul german Enigma, Turing a dezvoltat o metodă de descifrare a codurilor naziste, devenite din ce în ce mai complexe. Povestea a fost stat la baza peliculei ''The Imitation Game'' (2014), în care Turing este interpretat de actorul Benedict Cumberbatch. 

Munca lui Turing a dus la descifrarea comunicaţiilor navale germane, care au ajutat convoaiele aliaţilor să stea la distanţă de submarinele inamice şi a jucat un rol esenţial în Bătălia Atlanticului. 

El a dezvoltat totodată o tehnică care a dus la spargerea cifrului german Lorenz, cu un grad mai mare de complexitate. Turing a fost condamnat pentru homosexualitate în 1952 şi a fost supus castrării chimice prin injecţii cu hormoni feminini pentru a evita pedeapsa cu închisoarea. 

În Marea Britanie, homosexualitatea a fost considerată infracţiune până în 1967. Turing s-a sinucis cu cianură în 1954, la vârsta de 41 de ani, potrivit concluziilor anchetei din acea vreme. A fost graţiat de regina Elisabeta a II-a în 2013 pentru condamnarea pe care o primise cu doi ani înaintea morţii. 

''Banii spun ceva despre caracterul unei naţiuni'', a declarat joi guvernatorul Băncii Angliei într-un comunicat care scoate în evidenţă realizările lui Turing. ''A fost de asemenea gay, iar din acest motiv a fost tratat groaznic'', a spus Bailey. ''Prin prezenţa lui pe bancnota de 50 de lire sterline din polimer îi celebrăm realizările şi valorile pe care le simbolizează''.