Atentat asupra ambasadorului Rusiei la Ankara png

Atentat asupra ambasadorului Rusiei la Ankara

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 decembrie 2016

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat mortal la o expoziţie de artă fotografică organizată la Ankara, relatează presa internaţională

Ambasadorul rus a decedat la spital, după ce a fost împuşcat de un atacator înarmat într-o galerie de artă din Ankara. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că asasinarea ambasadorului rus la Ankara a avut ca obiectiv să submineze relaţiile ruso-turce. Între timp, un înalt oficial turc a declarat pentru Reuters că ancheta se concentrează în prezent pe presupusele legături ale atacatorului cu reţeaua lui Abdullah Gulen.

UPDATE 21:30 Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a anunţat luni seară că cele trei persoane rănite în atacul armat de la galeria din Ankara, în care a fost asasinat ambasadorul rus Andrei Karlov, sunt în stare stabilă. De asemenea, o persoană a fost deja externată din spitalul Guven, transmite Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE 21.02Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse a deschis dosar penal cu privire la asasinarea ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov, informează agenţiile de presă ruse, citate de agerpres.ro. „A fost deschis dosar penal în baza articolului 360 al Codului Penal al Federaţiei Ruse:atac asupra unui unui reprezentant al unui stat străin, care se bucură de apărare de stat“, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Anchetă, Svetlana Petrenko.

UPDATE 21:00Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o convorbire telefonică cu liderul rus Vladimir Putin, despre asasinarea ambasadorului Andrei Karlov, transmite Reuters. În cadrul discuţiei, preşedintele turc i-a transmis mai multe informaţii lui Vladimir Putin despre atacul armat în urma căruia a decedat Karlov, informează news.ro.

UPDATE 20:35Primarul Ankarei a confirmat pentru Al Jazeera că asasinul ambasadorului rus făcea parte din forţele de poliţie antirevoltă din capitala turcă. Bărbatul avea 22 de ani şi absolvise o şcoală de poliţie în urmă cu doi ani scrie avazturk.com, transmite news.ro. Potrivit sursei citate, Mevlüt Mert Altıntaş s-a născut în 1994 la Aydin. În 2014, a absolvit Şcoala de Poliţie Ruştu Unsal din Izmir şi făcea parte din forţele antirevoltă din Ankara.

UPDATE 20.21: Un parlamentar rus a anunţat luni seară că discuţiile cu privire la criza siriană se vor desfăşura potrivit programului la Moscova, în ciuda asasinării ambasadorului.

974x468 9 jpg jpeg

UPDATE 20, 00:Reuters scrie că atacatorul era un ofiţer de poliţie ce lucra în Ankara. „Nu voi ieşi în viaţă de aici, nu vă apropiaţi de mine“, a strigat atacatorul, adăugând, la scurt timp după împuşcarea lui Karlov:„Noi murim în Alep, tu mori aici“. Poliţistul nu se afla în timpul serviciului când a comis atacul.

UPDATE 19, 30Există informații potrivit cărora ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a murit în urma rănilor suferite în atacul armat, informează agenţia de presă RIA, citată de Reuters. 

Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, a fost ținta unui atac armat. Diplomatul a fost împușcat în capitala Ankara, relatează Hurriyet.

Andrei Karlov este în stare gravă într-un spital din Turcia, după ce a fost împușcat la o expoziție de artă din Ankara. Autoritățile turce suspectează că atacatorul înarmat este un militant islamist, transmite Hurriyet Daily News.

Ambasadorul rus se afla la un centru cultural din Ankara, fiind împușcat în timp ce susține un discurs despre expoziția „Rusia, văzută de turci”. Diplomatul se află în stare gravă și a fost transportat la un spital, notează Reuters.

atentat asupra ambasadorului rusiei la ankara demnitarul este grav ranit 18561024 jpg jpeg

În atentat au fost rănite mai multe persoane. Atentatul survine chiar cu o zi înainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discuții cu omologii ruși și iranieni cu privire la criza din Siria.

Acest eveniment intervine într-un moment delicat. Războiul din Siria și intervențiile armate ale celor două țări, evenimentele petrecute asupra lui Erdogan, migrația refugiaților spre Europa și alte aspecte deosebit de grave din ultimii ani ridică multe semne de întrebare asupra evenimentelor ce vor urma.

Citește și

Asasinatul care a schimbat lumea

O imagine a atentatorului a apărut pe Twitter. Atacatorul ar fi strigat Alep in limba turca inainte de a-l impusca pe diplomatul rus. Acesta a fost ucis in schimbul de focuri cu politia, relateaza CNN Turcia.

C0DZuOZXcAAYG1n 0 jpg jpeg