Autor 2024 vizualizări


Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, organizează, în parteneriat cu Asociaţia Tinerilor Istorici din Republica Moldova, cea de-a 11-a ediţie a Conferinţei Internaţionale "Istorie, Cultură şi Civilizaţie în Europa de Sud-Est", care va avea loc la Chişinău, în perioada 21-23 aprilie.

Conferinţa a devenit deja o tradiţie în mediul academic regional, fiind un factor stimulator pentru tinerii istorici din Moldova şi facilitând, totodată, comunicarea academică între specialişti din diverse state europene.

Lucrările conferinţei sunt organizate pe două ateliere:"Cercetarea şi predarea Holocaustului" şi "Studierea regimurilor totalitare".

Adrian Cioroianu, conferenţiar doctor la Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti, va participa la eveniment, alături de Igor Caşu şi Ion Varta, de la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei-Chişinău, precum şi de cercetători din partea institutelor de profil din România (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Institutul Român de Istorie
Recentă, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Institutul de Istorie "A.D. Xenopol", Centrul de Istorie a Imaginarului).

Evenimentul se bucură şi de prezenţa unor istorici de prestigiu de peste hotare, precum Dennis Deletant (University College of London), care a studiat în România, publicând mai multe lucrări despre comunismul
românesc, Armin Heinen (Universitatea RWTH-Aachen) şi Antonio Nadal (Universidad de Malaga).