Astăzi se împlinesc 133 de ani de la unirea Dobrogei cu patria mamă jpeg

Astăzi se împlinesc 133 de ani de la unirea Dobrogei cu patria mamă

📁 Istorie Modernă Românească
Autor: Mariana Iancu
🗓️ 14 noiembrie 2011

Pentru dobrogeni, ziua de 14 noiembrie este o zi specială:este ziua în care, în anul 1878, Dobrogea a reintrat, oficial, în componența statului român modern.

În urmă cu peste un veac, la 14 noiembrie 1878, o divizie română a trecut Dunărea în Dobrogea, prilej cu care însuși domnitorul Carol I a adresat ostașilor o memorabilă Proclamație – document istoric de mare ținută.

„Soldaţi! – suna mesajul – azi veţi pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! În această nouă Românie veţi găsi o populaţiune care în cea mai mare parte este deja românească. Însă veţi găsi şi locuitori de alt neam şi credinţe. Între ei veţi găsi mahomedani, ale căror obiceiuri se deosebesc de ale noastre. Vă recomand cu deosebire să respectaţi credinţa lor. Fiţi în mijlocul noilor voştri concetăţeni anteluptători ai legalităţii şi ai civilizaţiei Europei”. Apoi, într-o a doua Proclamaţie către dobrogenii înşişi, domnitorul Carol I îi asigura:„Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile voastre”.

„Nu este de mirare, astfel, că de la Constanţa la Tulcea populaţia Dobrogei, un adevărat mozaic etnic a întâmpinat cu însufleţire instalarea autorităţilor statului român, atât de ospitalier cu toate neamurile care l-au ales ca patrie“, a spus prof. univ. dr. Ioan Bitoleanu.