Așezare fortificată veche de 5 000 de ani, descoperită în județul Neamţ jpeg

Așezare fortificată veche de 5.000 de ani, descoperită în județul Neamţ

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 24 noiembrie 2020

Arheologii din județul Neamț au descoperit o așezare fortificată veche de 5.000 de ani, într-o zonă împădurită de pe teritoriul comunei Vânători-Neamț.

Existența sitului a fost semnalată la începutul acestui an. În urma săpăturilor arheologice efectuate recent de o echipă de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, coordonată de dr. Vasile Diaconu, au fost descoperite materiale ceramice și unelte de piatră specifice perioadei timpurii a Epocii Bronzului, având o vechime de aproape 5000 de ani.

„Prezența unui posibil sit arheologic într-o zonă împădurită a comunei Vânători-Neamț ne-a fost semnalată la începutul acestui an, iar după o vizită la fața locului am constatat că, într-adevăr, este posibil că acolo să existe o fortificație. Desigur, nu trebuie să ne imaginăm prezența unor ziduri, ci este vorba despre un șanț adânc, cu rol defensiv. De altfel, situl ocupă un platou cu margini abrupte, iar singura legătură cu zona învecinată este ,,tăiată” de acel șanț. Pentru a înțelege de când datează această fortificație, am realizat un diagnostic arheologic intruziv chiar în zona șanțului de apărare. În acest context am putut stabili că șanțul are o deschidere la suprafață de aproximativ 12 m și o adâncime de 1,5 m. Tot în timpul cercetării noastre am identificat și o structură de pietre, dar și urmele unei posibile gropi, din care au fost recuperate mai multe materiale arheologice. Este interesant faptul că prin amplasamentul său, această fortificație putea controla intrarea/ieșirea din Depresiunea Neamț, pe valea râului Neamț” a declarat dr. Vasile Diaconu, pentru Mesagerul de Neamț.

Foto: Facebook / Vasile Diaconu