Armata Română a reintrat în Satu Mare  Paradă militară de amploare, cu avioane și elicoptere jpeg

Armata Română a reintrat în Satu Mare. Paradă militară de amploare, cu avioane și elicoptere

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 aprilie 2019

Armata română a reediterat, prin manifestări de amploare, intrarea în municipiul Satu Mare – din 19 aprilie 1919 – și instaurarea administrației românești. Seria de manifestări de amploare a început de la ora 11.00, sute de soldați români mărșăluind dinspre Cimitirul Eroilor, pe traseul Bulevardul Cloșca – Podul Decebal – Piața Libertății. De asemenea, în jurul orei 12.30, în Piața Libertății a avut loc o nouă paradă militară, la care au participat și elicoptere Puma Socat și avioane de vânătoare MIG 21 – Lancer, din dotarea Forțelor Aeriene Române, infomeaza www.presasm.ro

Ministrul Gabriel Leș, în discursul său, a vorbit nu doar despre trecutul Armatei Române, ci și despre programul de înzestrare, care să ducă capabilitățile României la același nivel cu cel al partenerilor săi strategici.

image

Au avut loc un ceremonial religios si unul militar la monumentul Eroului Necunoscut, unde au fost depuse coroane de flori.

Detaşamentul de onoare este format din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 53 Geniu „Tisa”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Ioniţă Borşan”, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare, respectiv Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).

image

image

image

image

image

Ce înseamnă Centenarul Sătmarului

La 19 aprilie 2019 se împlinesc 100 de ani de la eliberarea Sătmarului de către Armata Română şi instaurarea administraţiei româneşti. Ziua de 19 aprilie 1919 a reprezentat pentru aceste meleaguri un moment de o deosebită semnificaţie, deoarece, printr-un efort general al diferitelor unităţi ale Armatei Române, a fost eliberat întreg judeţul Satu Mare, ofensiva română continuând spre eliberarea Budapestei de sub ocupaţia comunistă condusă de Bela Kun, în vara anului 1919.

image

Tinerii cu flori în mână au așteptat defilarea Armatei Române. Sătmărenii au imortalizat momentul în care militarii au coborât de pe pod, au făcut poze, selfie-uri și live-uri pe Facebook.

image
image

Sursa foto: www.presasm.ro