Arheologii se pregătesc de un anunţ istoric: craniul regelui Richard al III lea, descoperit în parcare jpeg

Arheologii se pregătesc de un anunţ istoric: craniul regelui Richard al III-lea, descoperit în parcare

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Vlad Andriescu
🗓️ 4 februarie 2013

Cercetătorii britanici vor anunţa astăzi, 4 februarie, dacă au descoperit sau nu rămăşiţele unuia dintre regii Marii Britanii:Richard al III-lea.

Ei au descoperit un craniu într-o parcare municipală şi au analizat craniul lovit pentru a vedea dacă nu cumva aparţine lui Richard al III-lea, ultimul monarh britanic care a murit în război. Astfel, pentru mai multe secole, locul unde se află corpul lui Richard a fost necunoscut. Unele documente vorbeau de faptul că a fost îngropat de călugării franciscani într-o biserică din oraşul Leicester, la 160 de kilometri de Londra. Biserica a fost dezafectată de Henric al VIII-lea în 1538, iar locul exact al rămăşiţelor ar fi rămas necunoscut. 

Dar cercetătorii au identificat locul unde se afla Biserica în parcarea unui supermarket şi au început să sape, până când miracolul s-a întâmplat. 

În luna septembrie 2012, arheologii care căutau craniul lui Richard au dat peste un schelet al unui bărbat adult, care părea că a murit în timpul unei bătălii. Craniul avea semne de lovituri, iar rămăşiţele indicau şi semne de scolioză, care i-au făcut pe cercetători să creadă iniţial că au dat peste Richard al III-lea, deoarece acesta ar fi suferit de această boală. 

Începând cu toamna anului trecut, cercetătorii au făcut tot felul de teste ştiinţifice, inclusiv o datare pe bază de carbon. De asemenea, ei au comparat ceea ce au descoperit cu ADN-ul luate de la cel care este urmaşul lui Richard, al 17-lea în linia de stră-strănepoţi. 

image

Cine a fost Richard al III-lea?

Richard a fost rege pentru doar doi ani, din 1483 până la moartea sa din 1485, din timpul bătăliei de la Bosworth Field. A fost ultimul rege al casei de York şi ultimul din cadrul dinastiei plantagenţilor. 

Bătălia de la Bosworth Field a fost decisivă în desfăşurarea Războiului Rozelor şi de multe ori este considerată finalul Evului Mediu în Marea Britanie. 

Anunţul privind rămăşiţele descoperit de Universitatea din Leicester urmează a fi făcut în cadrul unui documentar de la postul de televiziune Channel 4 din Marea Britanie.