Arheologii niponi au făcut o descoperire inedită în regiunea Pompeiul Japoniei jpeg

Arheologii niponi au făcut o descoperire inedită în regiunea Pompeiul Japoniei

Rămăşiţele foarte bine conservate ale unui bărbat din secolul al VI-lea, îmbrăcat în armură, au fost descoperite sub un strat de cenuşă vulcanică, de către arheologii niponi din Gunma, oraş care mai este cunoscut ca „Pompeiul Japoniei”.

Corpul descoperit în Japonia purta o armură din plăci de metal unite între ele cu şireturi din piele, o tehnică ultramodernă pentru acea epocă.

Atât corpul acestuia cât şi craniul unui copil au fost găsite în situl arheologic de pe Muntele Haruna din prefectura oraşului Gunma, situat la o distanţă de circa 110 kilometri de Tokyo.

Se pare că bărbatul a murit ars de lavă şi era, conform datelor cercetătorilor, un personaj de rang înalt, transmite Mediafax.

„În mod normal, oamenii fug din faţa scurgerilor de lavă. Însă această persoană a murit sfidând vulcanul. Dacă era un nobil, este posibil ca el să fi murit în timp ce se ruga sau încerca să facă ceva în direcţia vulcanului, încercând să îl linişteasc”, a explicat arheologul Shinichiro Ohki de la Fundaţia pentru Cercetări Arheologice din Gunma.

Zonă a fost supranumită "Pompeiul Japoniei", o referire la oraşul roman Pompei din regiunea Napoli, distrus de erupţia vulcanului Vezuviu în anul 79 e.n., ce a fost descoperit aproape intact sub un strat gros de cenuşă, 17 secole mai târziu.

Shinichiro Ohki consideră că acea armură ar fi putut să ajungă în Japonia în perioada în care a aparut echitaţia, mai exact, spre sfârşitul secolului al V-lea e.n. Arheologul nipon spune că armura este mult mai sofisticată decât armurile din metal din epocă, confecţionate dintr-o singură placă.

"Acest lucru înseamnă că persoana ocupa o poziţie înaltă în societate. Era probabil un conducător regional".

Arheologii vor compara, totodată, ADN-ul oaselor bărbatului cu cel al craniului copilului, pentru a vedea dacă aceştia erau rude şi pentru a înţelege motivul pentru care au murit, după toate probabilităţile, în aceleaşi circumstanţe. 

Sursa:www.adevarul.ro