Arheologii italieni susţin că au găsit craniul Monei Lisa jpeg

Arheologii italieni susţin că au găsit craniul Monei Lisa

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 20 mai 2011

Misterul din spatele celui mai faimos şi enigmatic zâmbet din lume, cel al Monei Lisa, ar putea fi rezolvat în curând. Asta pentru că arheologii care sapă în Italia susţin că au găsit craniul femeii care i-a servit drept model lui Leonardo da Vinci, informează Gândul.

Echipa de excavare declarase, weekendul trecut, că au găsit cripta unde bănuiau că s-ar afla Mona Lisa, după două săptămâni de căutări într-o mănăstire abandonată din Florenţa. Iar acum, ei au găsit craniul unei femei, care se presupune că ar aparţine Lisei Gheradini Del Giocondo, soţia unui comerciant şi modelul lui da Vinci.

Oficialii spun că au găsit craniul la 1, 5 metri sub podeaua mănăstirii, împreună cu alte fragmente de vertebre şi coaste umane. Ei vor compara ADN-ul din oase cu cel al copiilor Giocondei, ale căror rămăşiţe au fost găsite tot în apropiere.

Dacă oamenii de ştiinţă vor dovedi că este, într-adevăr, vorba de Mona Lisa, se va încerca reconstrucţia feţei femeii, pentru a vedea dacă seamănă cu pictura veche de 500 de ani a lui da Vinci.

"Nu ştim dacă oasele aparţin de un singur schelet sau de mai multe. Dar descoperirea confirmă ipoteza noastră că în mănăstirea Sf. Ursula sunt foarte multe rămăşite umane şi nu putem exclude varianta ca unele dintre ele să aparţină Monei Lisa", explică arheologul Silvano Vinceti, care s-a ocupat de excavări.

Descoperirea iniţială, făcută folosind radare şi hărţi antice, a venit după ce au fost îndepărtate o placă de beton de 0, 3 metri grosime şi un strat de 0, 9 metri de cărămizi din antichitate. "Este o descoperire foarte importantă, care este compatibilă cu cercetarea noastră preliminară. Cripta pe care am găsit-o e menţionată în documentele din 1495 ale mănăstirii. De asemenea, ştim şi de existenţa unei cripte din 1625", declarase atunci Vinceti.

La săpăturile de joi a fost prezentă şi Natalia Gucciardini Strozzi, o rudă a Mona Lisei. "Nu credeam că va fi atât de emoţionant să mă aflu aici. Sunt sigură că acesta este locul de veci al Lisei Gherardini", a declarat Strozzi.