Arheologii italieni susțin că au descoperit rămășițele Mona Lisei jpeg

Arheologii italieni susțin că au descoperit rămășițele Mona Lisei

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 29 septembrie 2015

Un grup de arheologi italieni care caută să explice misterul din spatele identității celui mai cunoscut model din lume a descoperit câteva resturi de oase care, spun ei, ar aparține Mona Lisei.

Echipa este sigură că o anume Lisa Gherardini, din Florența, a fost misterioasa femeie care a pozat pentru portretul realizat de Leonardo da Vinci, dar după ani întregi de cercetări privind scheletele dezgropate din orașul toscan, ei au găsit doar o bucățică de femur care ar putea aparține acesteia.

Născută în 1479, Gherardini era soția negustorului de mătase Fracesco del Giocondo. Specialiștii cred că negustorul l-a plătit pe da Vinci pentru a realiza un portret al soției sale în anul 1503.

Lisa Gherardini și-a petrecut ultimii ani din viață, ca văduvă, într-o mănăstire din Florența, unde a murit și a fost înmormântată în 1542.

Cercetătorii au început exhumarea rămășițelor umane de aici în 2011 în speranța că vor găsi și rămășițele Lisei Gherardini. Însă o parte din oasele descoperite au fost datate și s-a constatat că sunt prea vechi pentru a putea aparține misterioasei Mona Lisa.

Celelalte au fost descoperite într-o groapă comună folosită până în 1545, iar prin datarea cu carbon s-a demonstrat că una dintre persoanele înmormântate acolo a trăit în aceeași perioadă ca Lisa Gherardini.

Istoricul Silvano Vinceti, care a condus această anchetă, a declarant că s-au adunat acum mai multe elemente – de la examene antropologice la documente istorice – care le permit să concluzioneze că rămășițele aparțin probabil Lisei Gherardini.

Totuși, ipoteza nu a putut fi testată prin intermediul analizei ADN deoarece oasele descoperite erau prea deteriorate. În plus, pentru că nu s-a descoperit niciun craniu, echipa a trebuit să renunțe la planul de a reîncerca o reconstrucție a feței pentru o compara cu cea pictată de da Vinci.

mona lisa 3 jpg jpeg