Arheologii israelieni ar fi descoperit prima dovadă a existenței proorocului Isaia jpeg

Arheologii israelieni ar fi descoperit prima dovadă a existenței proorocului Isaia

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția
🗓️ 27 februarie 2018

Arheologii israelieni au descoperit ceea ce ar putea fi prima dovada fizică a existenței unui personaj biblic, proorocul Isaia, ale cărui sfaturi l-ar fi ajutat pe regele Ezechia să protejeze Regatul Iuda de o invazie a asirienilor.

Sigiliul de argilă arsă ștanțat (foto jos) are o vechime de vechi de 2.700 de ani și a fost descoperit în timpul unor excavări în Ierusalim, în zona unei foste brutarii regale, lângă zidurile vechiului templu.

„Pare că am descoperit un sigiliu care i-ar fi aparținut prorocului Isaia, în timpul unor excavări în scop arheologic“, susține Eilat Mazar, arheolog de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Bucata de argilă arsă cu presupusele însemne ale lui Isaia, despre care arheologii cred ca a fost realizată chiar de profet, a fost descoperită la câțiva metri de locul unde a fost găsit un sigiliu al regelui Ezechia, relatează Adevărul.

Sigiliul este ciobit, iar informațiile pe care le conținea sunt afectate de trecerea timpului, bucata de argilă tocindu-se de-a lungul veacurilor. Totuși, arheologii cred că avea cândva încrustate cuvintele „aparținând lui Isaia prorocul“.

sigiliu jpg jpeg

Foto: Eilat Mazar 

Pe bucata de argilă se vede clar scris „Yesha‘yahu“, varianta ebraică a numelui Isaia, urmat de cuvântul „Nvy“. În sine, acest lucru nu înseamnă mare lucru, pentru că Nvy ar fi putut fi prenumele unui alt Isaia. Dar dacă termenul Nvy s-ar fi terminat cu litera ebraică alef, ar crea cuvântul ebraic pentru profet, ceea ce ar face din bucata de argilă un sigiliu al cunoscutei figuri biblice. Din păcate, bucata de lut este incompletă și nu se poate ști cu certitudine cum se termina cuvântul.  

Exista însă o serie de alte indicii potrivit cărora sigiliul ar fi al prorocului Isaia. În primul rând, datează din preajma secolului al șaptelea înainte de Christos, perioadă în care se crede că a trăit Isaia, și a fost găsit în același loc practic cu un alt sigiliu care a aparținut regelui Ezechia, a cărui domnie este prezentată în Cartea lui Isaia, parte a Vechiului Testament. 

Isaia este unul dintre cei mai cunoscuți profeți ai Vechiului Testament. Potrivit textului biblic, prorocul l-a ajutat pe regele Ezechia să protejeze Regatul Iuda de o invazie asiriană în secolul al VIII-lea î. Hr. 

Foto sus: Proorocul Isaia, pictură de Maarten van Heemskerck